Els metges de Tarragona demanen destituir el gerent de l’ICS per afirmar que no tenen sobrecàrrega

El gerent territorial de l'ICS al Camp de Tarragona va afirmar en una entrevista que "els metges de primària de Tarragona no tenen sobrecàrrega de treball"

Blanca Blay
 
 
 
Rafael Gràcia (dreta) durant la visita del conseller de Salut a les urgències pediàtriques de l'Hospital Joan XXIII. / Salut

Rafael Gràcia (dreta) durant la visita del conseller de Salut a les urgències pediàtriques de l'Hospital Joan XXIII. / Salut

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT) ha demanat a l’Institut Català de la Salut que destitueixi el seu gerent territorial, Rafael Gràcia, qui fa poc més d’un any que va assumir el càrrec. La petició arriba quatre dies després d’unes polèmiques declaracions de Gràcia en una entrevista amb El Diari de Tarragona en la qual afirmava que “els metges de primària de Tarragona no tenen càrrega de treball”.

L’entrevista va encendre ràpidament els ànims entre els facultatius del territori ja que, segons Gràcia, el problema de les llistes d’espera en alguns centres de primària, com el CAP La Granja, al barri de Torreforta, no són per un problema de plantilla sinó de gestió.

“Si analitzem les ràtios de la plantilla en relació a la població atesa, ens adonarem que els professionals mèdics dels centres d’atenció primària de Tarragona no tenen un problema de càrrega de treball. Una altra cosa és veure com som capaços de donar resposta a la comunitat”, assegura en l’entrevista.

Després d’aquestes afirmacions les reaccions de treballadors, sindicats i col·legi no s’han fet esperar. Els professionals del CAP La Granja es van concentrar aquest dimecres a les portes del centre per demanar-ne la dimissió. La concentració va provocar que Rafael Gràcia es disculpés amb els treballadors del centre a través d’un correu electrònic, segons explica El Diari de Tarragona. Des del Col·legi de Metges consideren que la resposta de Gràcia “és del tot insuficient i cal que la disculpa es faci extensiva a tots els metges que implica en les seves declaracions”.

Desgast dels professionals

La polèmica té lloc en plena rebel·lió de la primària, que es queixa precisament de la manca de personal, la sobrecàrrega de treball i l’absència de substitucions. A principis de mes, el Col·legi de Metges de Barcelona ja va avisar al departament de Salut que l’atenció primària “ha arribat a un punt crític”

Des de la conselleria calculen que els Centres d’Atenció Primària (CAP) arreu del territori – gestionats en el 80% dels casos per l’Institut Català de la Salut- van perdre prop de 3.000 llocs de treball entre metges i infermeres durant els anys de retallades. I no ha estat fins aquest 2017 que s’han recuperat part de les reposicions en cas de baixa o jubilació, que fins ara no es cobrien.

Segons l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC) de Salut, es preveu crear en els pròxims set anys 5.000 llocs de treball -dels quals 1.500 metges- que permetrien recuperar els llocs existents abans de la crisi però també crear-ne de nous.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*