Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Actualment, es calcula que entre un 5 i un 7% de la població espanyola presenta dislèxia, un trastorn d’aprenentatge que afecta l’habilitat d’una persona per processar el llenguatge escrit i que es manifesta amb dificultats per reconèixer lletres, paraules o símbols. D’altra banda, també es calcula que entre el 3,5 i el 5,5% de la població presenta discalcúlia, que és un trastorn d’aprenentatge que repercuteix en l’habilitat d’una persona per entendre i fer operacions matemàtiques. Igualment, s’estima que el 80% de l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge no és acompanyat correctament, ja que no se’n fa un diagnòstic o es fa molt tard. Aquesta situació té un impacte pel que fa al rendiment escolar i també respecte a la salut mental i emocional d’aquests infants.
Amb l’objectiu de millorar la detecció precoç d’aquests trastorns, el grup de recerca de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) Digital Care, especialitzat en l’aplicació de les tecnologies digitals en els àmbits de la Salut, Social i Educació, participa en el projecte “Tecla Osona”, juntament amb NeurekaLAB, una spin-off de la Universitat de Barcelona i de la UVic-UCC, que el lidera. Aquest projecte pretén detectar i oferir suport als infants que presenten dificultats d’aprenentatge com són la dislèxia i la discalcúlia, però també a l’alumnat en general, segons expliquen en un comunicat.
En el marc del projecte “Tecla Osona” s’implementa una eina que permet identificar de manera precoç aquestes condicions, que poden afectar el rendiment acadèmic i la salut emocional de l’alumnat, alhora que es proporcionen recursos personalitzats per ajudar-lo a superar les seves dificultats i millorar les seves habilitats. La proposta segueix la metodologia de la resposta a la intervenció (RTI Response-to-Intervention), i utilitza una plataforma digital formada per una aplicació web i una app per a tauletes, que permet fer les avaluacions de tot l’alumnat, com també la intervenció personalitzada per a cada infant.

L’accés dels infants és amb ordinador o tauleta i ells només experimenten l’ús d’activitats digitals; en cap moment saben si són avaluats o intervinguts de manera personalitzada. Les activitats es poden fer dins l’assignatura de llengua i matemàtiques, i també fora l’aula, des de casa a través de les famílies. La metodologia permet substituir algunes activitats tradicionals de l’assignatura de matemàtiques o llengua per l’ús de les eines proposades. Aquestes activitats personalitzades duren 15 minuts al dia i amb la informació que recull l’eina és capaç de proporcionar avaluacions de tot l’alumnat, així com personalitzar itineraris que permeten acompanyar tot l’alumnat en els processos inicials de la lectura i el processament numèric.
El projecte de recerca embrió va desenvolupar eines per a nens i nenes que ja tenien detectades la dislèxia o la discalcúlia, amb l’objectiu de millorar el seu rendiment i les seves habilitats lectores i matemàtiques, respectivament. Partint d’aquesta experiència, des del gener passat, l’objectiu de NeurekaLAB és també implementar-lo a les escoles de manera universal, principalment amb infants de 1r i 2n de primària, així com en centres socials que acompanyen infants fent suport educatiu no formal, com cases d’infants o centres oberts, entre d’altres.
Aquesta actuació ha de permetre detectar aquestes dificultats d’aprenentatge de manera precoç i general entre l’alumnat. L’aplicació pot esdevenir, segons Sergi Grau, investigador principal del projecte i fundador de NeurekaLAB, “una primera eina de detecció i intervenció precoç universal de les dificultats d’aprenentatge”, malgrat que, afegeix, “pot ser necessària una derivació posterior a especialistes en psicologia en aquell alumnat en què, tot i la intervenció personalitzada, no s’ha comprovat una millora significativa”. La proposta també permet detectar alumnat amb talent i d’aquesta manera poder objectivar la detecció d’altes capacitats.
A Osona, el 2023 es va iniciar el projecte “Tecla Osona”, amb una prova pilot a l’escola Vall del Ges de Torelló, desenvolupat juntament amb la Fundació Antiga Caixa Manlleu. El projecte té per objectiu reduir el fracàs escolar i l’abandonament escolar precoç, mitjançant l’aplicació de metodologies i eines científicament validades, i promoure un millor rendiment acadèmic entre tot l’alumnat. Actualment, aquesta metodologia proposada s’està desenvolupant en diferents escoles de diversos indrets de Catalunya.