Els professionals de l’atenció primària reivindiquen recuperar la dotació de personal

A través d'un manifest demanen augmentar el pressupost, recuperar la dotació de personal, tenir més autogestió i convertir l’atenció primària en l’eix del sistema sanitari públic

Sònia Calvó
 
 
 
Un centre d'Atenció Primària a Barcelona. / © SANDRA LÁZARO

Un centre d'Atenció Primària a Barcelona. / © SANDRA LÁZARO

Si bé el CAP Can Vidalet d’Esplugues va ser el primer a queixar-se de la manca de recursos i dels endarreriments de les esperes per ser visitat, ara ja no és l’únic. 47 centres d’atenció primària, un CUAP i l’Ajuntament de Viladecans s’han adherit a un manifest de consens. Sota el lema “Millorar el sistema sanitari: enfortir l’atenció primària”, s’han presentat les exigències dirigides al Departament de Salut i que demanen que es duguin a terme en el termini d’un mes. Unes reformes que consideren “imprescindibles i urgents” en un sistema d’atenció primària “col·lapsat”. El document està signat per entitats com l’AIFiCC, el TSCAT, la CONFAVC, la FAVB i la CAMFiC.

Les entitats signants han mostrat el seu rebuig a la disminució dels pressupostos destinats a l’atenció primària, que han passat del 18% l’any 2010 al 14% el 2016, i demanen augmentar-los fins al 20%, per arribar fins al “desitjable” 25%. Segons expliquen, amb aquests recursos es podrà plantejar una bona atenció als centres d’atenció primària, sinó, “no serà possible que la ciutadania rebi l’atenció que necessita i mereix”. La presidenta del FoCAP, Nani Vall-Llossera ha manifestat que l'”atenció primària necessita mesures contundents i específiques que reverteixin les retallades”.

“No pot ser que l’atenció primària no sigui l’eix central. Volem ser la porta d’entrada al sistema sanitari, ja que som qui tenim una visió més global de les persones i del seu estat de salut”, assegura Marta Rafael, infermera i vicepresidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC). Per això demanen gestionar les llistes d’espera de primeres visites a consultes externes i de proves complementàries. Afegeixen, que els directius han de mantenir l’activitat assistencial dins dels seus equips.

En el manifest també es demana recuperar el personal dels Equips d’Atenció Primària, els EAP, perduts arran de la crisi, i posar fi a la precarietat laboral que viu el sector. Denuncien el deteriorament progressiu i la sobrecarrega “insuportable” que viuen els professionals de l’atenció primària per culpa d’aquesta disminució del pressupost. “Els canvis de professionals desorienten i donen desconfiança entre els pacients”, opinen. Mentre esperen resposta del Departament de Salut, buscaran augmentar el nombre d’adhesions al manifest.

Marta Rafael (AIFiCC), Dolors Forés (CAMFiC), Nani Vall-Llossera (FoCAP) i Tamara Sancho (Rebel·lió Atenció Primària) durant la roda de premsa / SÒNIA CALVÓ

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*