Rebel·lió Atenció Primària recrimina a Comín “poca concreció” en les seves propostes per al sector

Membres de Rebel·lió Atenció Primària, la CAMFiC, l'AIFiC i la FOCAP es reuneixen amb el conseller Comín per entregar-li el manifest consensuat amb propostes per millorar l'atenció primària

Sònia Calvó
 
 
 
Arxiu: Concentració a les portes de la Conselleria de Salut / JORDI ROVIRALTA

Arxiu: Concentració a les portes de la Conselleria de Salut / JORDI ROVIRALTA

El manifest ‘La necessària rebel·lió dels metges’ ja està en mans del conseller de Salut, Toni Comín. Membres de la plataforma Rebel·lió Atenció Primària, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) s’han reunit amb el conseller per entregar-li el manifest consensuat.

La reunió, que ha tingut lloc aquest divendres al matí a la conselleria de Salut, ha deixat amb un mal gust de boca als membres de les plataformes. Consideren que Comín “ha concretat poc, quan i amb quin pressupost” s’aplicaran les mesures que han proposat. Per aquestes entitats, es tracta d’unes reformes que consideren imprescindibles i urgents en un sistema d’atenció primària “col·lapsat”. A hores d’ara, més de 70 Equips d’Assistència Primària (EAP), dos CUAP i dos ajuntaments ja s’han adherit al manifest, iniciat pels treballadors del CAP Can Vidalet. 

Les entitats signants han mostrat el seu rebuig a la disminució dels pressupostos destinats a l’atenció primària, que han passat del 18% l’any 2010 al 14% el 2016, i demanen augmentar-los fins al 20%, per arribar fins al “desitjable” 25%. També demanen gestionar les llistes d’espera de primeres visites a consultes externes i de proves complementàries. En el manifest també es demana recuperar el personal dels Equips d’Atenció Primària, els EAP, perduts arran de la crisi, i posar fi a la precarietat laboral que viu el sector. Denuncien el deteriorament progressiu i la sobrecarrega “insuportable” que viuen els professionals de l’atenció primària per culpa d’aquesta disminució del pressupost.

Des de la conselleria defensen que totes les mesures que proposen ja estan incloses a l’Estratègia nacional d’atenció primària i salut comunitària (ENAPISC). Davant d’això, però, un dels portaveus de Rebel·lió Primària, Elio Conesa, ha valorat que el conseller “no ha concretat ni la data ni el pressupost que es destinarà”. Unes mesures, per tant, “insuficients”, perquè “només diu que serà el més aviat possible, però sense definir un calendari”. Des de Rebel·lió Primària també s’han mostrat preocupats perquè el 2018 “ja parteix d’un pressupost progrogat”. Davant d’aquesta situació, demanen al conseller “fets, i no paraules”. Segons fonts de la conselleria consultades per aquest mitjà, “les propostes, recollides a l’ENAPISC, s’aniran aplicant tan aviat com es pugui”.

Comín ha proposat a les entitats que participin en el Consell Assessor pel Desenvolupament de l’ENAPISC. Una proposta que la CAMFiC, la AIFiCC i la FOCAP han acceptat, però que Rebel·lió Atenció Primària encara no han decidit, ja que ho han de consultar en assemblea, tot i que s’han mostrat “predisposats”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*