La Sindicatura conclou que l’activitat privada de Barnaclínic no s’adequa a la llei

Segons un informe, un 7,4% de les intervencions realitzades a pacients de Barnaclínic l'any 2012 es van fer en horari d’atenció als pacients públics

Blanca Blay
 
 
 
Entrada de l'Hospital Clínic, on també hi ha les instal·lacions de Barnaclínic. / ©SANDRA LÁZARO

Entrada de l'Hospital Clínic, on també hi ha les instal·lacions de Barnaclínic. / ©SANDRA LÁZARO

El model Barnaclínic – entitat pública que fa activitat privada en les immediateses d’un hospital públic amb recursos d’aquest- no té empara legal. Així ho constata la Sindicatura de Comptes, que acaba de publicar un informe sobre les relacions entre l’Hospital Clínic de Barcelona i el seu braç privat, durant l’any 2012.

L’ens fiscalitzador conclou que l’entitat opera sense l’empara del marc jurídic i que, per tant, ha de buscar una forma jurídica diferent de l’actual, tal com està estudiant el Departament de Salut. “Actualment no existeix un marc jurídic que empari la prestació d’assistència sanitària privada per part de centres públics amb els mitjans personals i materials d’aquests, com seria el cas de Barnaclínic”, resa l’informe.

Ús dels recursos estructurals

Barnaclínic presta serveis sanitaris amb caràcter privat fent servir les instal·lacions i els recursos materials de l’hospital. L’informe publicat recull ara diverses dades que confirmen el que entitats de defensa de la sanitat pública i veïns fa temps que denuncien: que la línia entre allò que és privat i allò que és públic quan es comparteixen recursos i instal·lacions no és clara.

Concretament, el 2012 un 7,4% de les intervencions realitzades a pacients de Barnaclínic es van fer en horari d’atenció als pacients públics i també es constaten coincidències horàries en les visites de consultes externes i en diverses proves i procediments, ja que és l’hospital qui realitza les proves diagnòstiques i de laboratori als pacients de Barnaclínic. “Dues terceres parts són un tipus de proves i procediments que l’hospital efectua a pacients públics durant tot el dia i, per tant, forçosament hi ha coincidència horària entre les realitzades a pacients públics i a pacients de Barnaclínic”, diu el text.

Sobre l’ús de les instal·lacions -l’empresa ocupa, en règim de lloguer, una part de la setena planta de l’edifici de l’Hospital Clínic-, l’informe conclou que els espais i béns de l’hospital utilitzats per Barnaclínic per a la realització de la seva activitat assistencial, són béns de domini públic i que per tant va en contra del que estableix la Llei de patrimoni de les administracions públiques.

Prop de 500 treballadors compartits amb l’Hospital Clínic

Sobre el personal, la Sindicatura recull que gairebé tots els professionals que presten serveis assistencials a Barnaclínic són personal mèdic de l’hospital, on combinen la prestació de servei públic en horari de matí amb l’activitat privada a Barnaclínic a la tarda. Concretament 524 treballadors del centre públic treballaven l’any 2012 també a Barnaclínic. A més a més, segons diu l’informe, “la Sindicatura no ha tingut constància que el personal de l’HCPB que realitzava tasques a Barnaclínic hagués obtingut el reconeixement de la compatibilitat per al desenvolupament de l’activitat privada a Barnaclínic”, d’acord amb el que estableix la normativa d’incompatibilitats.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*