Treballadors de l’Hospital Clínic reclamen recuperar el 5% del sou perdut l’any 2010

Mobilitzats pel sindicat Lluitem, els treballadors de l'Hospital Clínic surten cada divendres a les 12 hores a les portes del centre per reclamar la recuperació del 5% del sou perdut l'any 2010 durant el govern de Zapatero. Ho seguiran fent fins les eleccions estatals

Carla Benito
 
 
 
Els treballadors del Clínic tallen el carrer Villarroel per reclamar el 5% del sou retallat / Lluitem

Els treballadors del Clínic tallen el carrer Villarroel per reclamar el 5% del sou retallat / Lluitem

Avui serà el tercer divendres que els treballadors de l’Hospital Clínic sortiran al carrer. Ho faran a les 12 hores convocats pel sindicat Lluitem i amb la voluntat de recuperar el descompte del 5% que se’ls aplica com a funcionaris públics des de l’any 2010. La seva intenció es sortir cada divendres a les portes de l’Hospital durant mitja hora fins, com a mínim, les eleccions estatals.

En aquest sentit, Sergio Lachica, del sindicat Lluitem, explica que, davant el que sembla un tema tabú, s’ha escollit aquest moment per donar-li visibilitat per la incertesa de qui governarà a partir d’ara. “No sabem si governaran les dretes o les esquerres però hem decidit sortir ja i començar a reivindicar-ho”, ha afegit. La demanda és clara: que tant el govern estatal com el català, tirin enrere i deroguin el RD 3/2010 que surt reflectit a les seves nòmines. Aquest reial decret a nivell estatal estava catalogat com RD 8/2010 de 20 de maig i el que suposava era l’adopció de mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.

Entre aquestes mesures, l’aleshores president de l’estat espanyol José Luís Rodríguez Zapatero anunciava a partir del mes de juny una retallada del 5% del salari dels funcionaris públics i la congelació a partir de 2011. També, a banda d’això, suspenia l’any 2011 la revalorització de les pensions, exceptuant les no contributives i les mínimes, i suprimia aleshores el denominat xec-bebè que suposava una prestació de 2.500 euros per naixement.

Els canvis que hi va haver segueixen encara aplicats en molts dels casos. Pel que fa a la pèrdua del 5%, diversos sindicats ho han denunciat en diferents ocasions judicialment però s’ha anat perdent cada vegada. Lachica explica que fa ja molts anys que dura aquesta mesura tot i que ara “se suposa que hi ha hagut una mica de recuperació econòmica”.

El sindicat assegura que el mateix està passant en altres centres i que una de les opcions seria coordinar-se. En aquest sentit, dos anys enrere des de l’Hospital de Bellvitge els van convidar a una junta de personal per tractar els diversos problemes que es generen amb les nòmines. “Al Clínic el tema de les pagues extres les han anat finançant: els romanents que han anat sobrat a finals d’any del pressupost de l’Hospital, han anat servint com a compensació de pagues passades”, detalla Lachica.

Des de Lluitem expliquen que en el seu moment, amb l’entrada de la crisis es va assumir que s’havia de descomptar aquests diners però ara ja farà 9 anys i no estan disposats a seguir sense aquest 5%. Si bé reconeixen que se’ls hi va pujar un 1,75% el sou i ara s’ha promés un 2% més, encara no s’ha notat ni ha arribat aquell 5%. Això afecta a tots els treballadors de l’hospital amb excepció d’aquells que formen part del centre a través d’una empresa subcontractada com ara el servei de bugaderia o aquells que treballen a Barnaclínic, l’ala privada que ocupa un espai dins el Clínic.

1 Comentari en Treballadors de l’Hospital Clínic reclamen recuperar el 5% del sou perdut l’any 2010

  1. Yolanda // 10/04/2019 en 11:13 // Respon

    Basta ya que siempre recorten a los más débiles luchemos todos unidos por nuestro 5%. Es una pena que en algo que nos quitan salgamos tan pocos a reclamar lo que es nuestro. Unidos venceremos divididos perderemos

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*