El primer estudi a Espanya d’un equip d’Atenció Primària sobre l’estat serològic de la població pel que fa al coronavirus, en aquest cas centrat a Barcelona, llança conclusions poc encoratjadores. Els seus resultats, centrats al barri de Guinardó, apunten que només el 5,47% de la població presenta anticossos contra la COVID-19, és a dir, que ha passat la malaltia i té protecció -per ara- davant el virus. L’anàlisi ha anat a càrrec de l’Equip d’Atenció Primària Sardenya, que pertany a l’Institut de Recerca Biomèdica Sant Pau (IIB).
La investigació, que permet captar una primera fotografia de l’impacte de virus a la capital catalana, s’ha realitzat sobre una mostra representativa per edats de 311 veïns al barri de Guinardó, concretament de l’àrea de salut de centre. Els resultats són preliminars i tenen les seves limitacions (no han estat publicats en cap revista científica ni s’han sotmès a una validació externa), però els autors els han fet públics aquest diumenge per aportar una mica de llum a una de les principals incògnites de l’epidèmia, el nombre de població que s’ha contagiat i que, per tant, ha desenvolupat anticossos contra el virus.
La principal conclusió de la feina de l’EAP Sardenya és que s’està molt lluny de l’anomenada immunitat de ramat, que requeriria com a mínim un 60% de la població contagiada i que impediria l’avanç del virus. Cal recordar a més que, pel que se sap fins ara de virus SARS-CoV-2, no es pot afirmar que els anticossos atorguin una immunitat completa ni duradora.
Si el 5,47% a què apunta l’estudi de l’EAP Sardenya, 17 positius d’una mostra de 311, és extrapolable al conjunt de la ciutat, significaria que el 90.000 dels barcelonins ha desenvolupat aquests anticossos. Així i tot, amb les dades oficials de contagis cal precisar que la incidència de virus a la zona del Guinardó és superior a la mitjana de la ciutat, de manera que la prevalença en el conjunt de Barcelona podria ser inferior.
Segons l’estudi, el percentatge de població amb anticossos és superior entre les dones (6,36%) que entre els homes (4,35%), mentre que per edats, l’estudi revela que els més grans tenen més possibilitats d’haver-se contagiat de la COVID-19.
Els resultats obtinguts a Barcelona se situen en la línia d’altres estudis internacionals que mostren baixos nivells d’anticossos de la ciutadania enfront de virus. Els autors fan referència a dues investigacions de l’estat de Califòrnia i el comtat de Los Angeles en què la protecció es situava entre el 2,4 i el 4% de la població; a Ginebra (Suïssa), estava en el 5,5%, mentre que els percentatges més elevats de població amb anticossos es van registrar a Wuhan (Xina) entre un miler de treballadors asimptomàtics (9,6%) i a la ciutat alemanya de Heinsberg (14%), molt colpejada per l’epidèmia.
La mostra dels veïns del Guinardó la configuren tant a gent gran com a adults i menors, seleccionades a l’atzar, l’edat mitjana és de 44 anys. El 56% són homes i el 44% dones. Els autors de l’informe expliquen que la majoria de participants eren asimptomàtics en el moment de realitzar la prova.
Els tests de coronavirus resulten imprescindibles per al control de la pandèmia, com ha insistit en diverses ocasions l’Organització Mundial de la Salut (OMS). A diferència de les proves PCR, que serveixen per diagnosticar la malaltia, el cas dels tests anticossos permeten saber en tan sols 10-15 minuts si una persona ha passat la COVID-19, però no si està malalta en aquest moment, ja que els comencen a produir-se a partir del sisè dia d’inici de símptomes. Són aquests tests els que està utilitzant ara el Ministeri de Sanitat per a un estudi en 36.000 llars els resultats han d’ajudar a guiar la desescalada a Espanya.
La investigació de l’EAP Sardenya, efectuada entre el 21 i el 27 d’abril, està liderada pel doctor Carles Brotons. Hi han col·laborat, a més de l’IIB Sant Pau, l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Institut d’Investigació en Atenció Primària IDIAP Jordi Gol i la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).