Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“La nostra aspiració és que tota la gent infectada estigui diagnosticada i tractada, però mentre això no sigui així, hem d’utilitzar totes les eines que tinguem al nostre abast i aquesta és una d’elles”. L’especialista en VIH Santiago Moreno parla para sobre el Truvada, un medicament que pot ajudar a prevenir les infeccions per VIH. Moreno, responsable de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital Ramón y Cajal, és un dels molts especialistes que fa mesos demana al govern de l’estat espanyol que autoritzi el seu ús preventiu, alguna cosa que no han fet pesi que la Unió Europea ho va aprovar fa més d’un any.
Truvada és un dels antirretrovirals que s’utilitzen actualment per tractar la infecció pel Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) i la infecció viral d’hepatitis B. No obstant això, una sèrie d’estudis publicats el 2010 (1, 2 i 3) van mostrar que aquest medicament podia utilitzar-se també com a mètode preventiu per evitar contagis per VIH, la qual cosa es coneix com a mètode de profilaxi pre-exposició o PrEP.
“La PrEP no ve a substituir res, entre altres coses perquè no és una solució ideal, però a Espanya cada dia s’infecten per VIH un mínim de 10 persones, i necessitem totes les mesures que tinguem a mà per evitar-ho”, explica Moreno, que va ser un dels coordinadors d’una guia amb recomanacions per implementar l’ús de la PrEP a Espanya, elaborada per un panell d’experts del Grup d’Estudi de la Sida (Gesida) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica.
“Aquest producte ha demostrat que si es pren correctament redueix en més d’un 90% el risc d’infecció pel VIH en aquelles persones que no utilitzen el preservatiu”, explica Bonaventura Clotet, responsable de la unitat de VIH de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i president de la Fundació Lluita contra la sida. Clotet defensa la implantació d’aquest mètode “en tot l’estat espanyol”, perquè “és molt més intel·ligent proporcionar aquest tractament, que permetre que el virus se segueixi propagant”.
El Ministerio no dóna explicacions
No obstant això, malgrat les recomanacions dels especialistes i que diversos organismes internacionals han aprovat aquest mètode des de fa anys, l’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) encara no ha aprovat la seva comercialització a Espanya sense que s’hagi donat un motiu per a això, malgrat els reiterats intents de eldiario.es d’obtenir alguna informació per part del Ministeri de Sanitat.
Al setembre de 2015 l’Organització Mundial de la Salut va començar a recomanar l’ús de PrEP per a totes aquelles persones que estiguessin en risc, mentre que al juliol del passat any, va ser l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) la que va donar llum verda a la comercialització de Truvada per a la utilització preventiva contra el VIH, alguna cosa que ja han fet països com França, Noruega, Escòcia, Bèlgica i Portugal.
“No sabem a què es deu aquest retard”, explica Moreno, “hi ha un consens establert a nivell científic i a nivell administratiu, fins i tot el ministeri [de Sanitat] va realitzar una consulta a un comitè de bioètica sobre si era correcte o no invertir recursos públics per a la profilaxi de preexposició i es va pronunciar clarament a favor”. Segons aquest especialista, les comunitats autònomes, que tenen transferides les competències de sanitat, “tampoc han fet cap pressió per exigir que s’agiliti l’aprovació”.
Molts espanyols ja la compren a través d’internet
No obstant això, la falta d’aprovació no ha estat un impediment perquè hi hagi persones que ja l’estiguin consumint a Espanya. Fins a 1.500, segons dades de diverses ONG, compren la píndola per internet, malgrat que els especialistes alerten del risc que suposa prendre aquesta medicació sense l’adequada supervisió.
Segons l’EMA, “els pacients que prenguin Truvada per prevenir la infecció per VIH hauran de sotmetre’s a les proves de detecció com a mínim cada 3 mesos per assegurar-se que no estan infectats” i “se’ls recomana que, quan mantinguin relacions sexuals, utilitzin protecció”.
“És necessari insistir que no s’han de demanar aquests fàrmacs per internet, ja que és necessari estar assessorat i sotmès a un seguiment”, explica Clotet. Una opinió que comparteix el doctor Moreno, qui recorda que “la PrEP no és la panacea, solament és una eina més i cal portar un control sobre les persones que la prenen”.
Indicada solament per a persones amb conductes de risc
Tots dos especialistes recorden que aquest tipus de mesures preventives no estan indicades per a tothom, sinó solament per a les persones amb risc elevat. L’OMS va establir la recomanació de la PrEP per a persones que pertanyen a col·lectius en els quals el risc d’infecció és del 3%, un percentatge que per a països occidentals s’ha baixat a l’1%. “A Espanya nosaltres hem recomanat la PrEP per a persones amb un risc d’infecció superior al 2%”, explica Moreno.
Segons un estudi realitzat a Espanya en el qual es va analitzar el perfil de persones recentment infectades pel VIH amb l’objecte de definir quines persones serien candidates a l’ús de la PrEP, aquesta medicació estaria indicada fonamentalment per a homes que tenen sexe amb homes, amb antecedents d’infeccions de transmissió sexual, que tenen múltiples parelles amb les quals mantenen sexe sense preservatiu i que ho fan sota l’efecte de drogues recreatives.
“La PrEP està pensada per a aquelles persones que tenen múltiples relacions de risc amb persones desconegudes o amb persones de les quals es desconeix si tenen o no el VIH”, explica Clotet. No està indicada per a persones que tenen relacions esporàdiques, ni per a parelles en les quals un dels membres és seropositiu, ja que les persones en tractament antiretroviral ja no són transmissors de la infecció.
“És un concepte que han de tenir clar els organismes que han de prendre la decisió d’aprovar-ho, perquè no és que se li doni a tothom, sinó solament a aquelles persones que compleixin amb uns criteris”, explica Moreno. Aquest especialista creu que “abans o després s’implantarà la PrEP a Espanya, com s’està fent en la resta de països”, però recorda que “cada dia que passa és una oportunitat perduda”.
La PrEP i l’ús del condó
En els assajos clínics que s’han realitzat sobre el Truvada com a profilaxi pre-exposició s’ha observat que pot provocar la relaxació en l’ús del preservatiu i, per tant, un augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS). En aquest sentit, l’EMA assegura que “existeix el risc que la profilaxi prèvia a l’exposició pugui fomentar una conducta de risc però, segons un dels estudis principals, la participació en l’estudi va reduir aquesta conducta”.
Moreno considera que “hem d’assumir que la gent que utilitza PrEP pot estar més exposada a un altre tipus de ITS”, però recorda que “les persones que demanin la PrEP estaran baix seguiment, amb la qual cosa hi haurà un major control sobre les ITS que puguin tenir, la qual cosa és alguna cosa positiva”. A més, Clotet recorda que “és molt difícil eliminar les conductes de risc” i que la relació cost efectivitat segueix sent favorable a l’ús del fàrmac.