Barcelona denuncia que la policia va incomplir el protocol contra la tuberculosi al CIE de Zona Franca

Després de dos casos confirmats de tuberculosi, 179 presos i 29 treballadors havien de fer-se radiografies per descartar nous episodis de la malaltia. La Unitat de tuberculosi de la Vall d'Hebron tenia a punt les instal·lacions des d'aquest dilluns però les proves no van començar fins al dimecres

Yeray S. Iborra
 
 
 
El CIE de la Zona Franca de Barcelona / ©SANDRA LÁZARO

El CIE de la Zona Franca de Barcelona / ©SANDRA LÁZARO

Dos casos de tuberculosi –una malaltia considerada molt contagiosa– al Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona van posar en alerta fa uns dies a l’Agència de Salut Pública de Barcelona i l’Ajuntament de la ciutat. L’alerta va ser encara més gran després que el consistori constatés, gràcies a una circular –a la qual ha tingut accés aquest mitjà– de l’Observatori de la Salut Pública del Servei d’Epidemiologia, que el protocol contra la tuberculosi no s’havia complert.

Després de la detecció dels casos de tuberculosi d’un treballador i un intern del CIE de Barcelona, ​​el dilluns 13 de març fins a 179 presos i 29 treballadors es van realitzar una prova per detectar la tuberculina. Un 70% de les persones analitzades, 125 concretament, va donar positiu a la prova.

Professionals mèdics destaquen que no totes les persones que donen positiu a la prova desenvolupen la malaltia. Segons expliquen, el resultat pot ser positiu per haver passat ja la malaltia o fins i tot per haver estat administrada la vacuna contra la tuberculosi. Per això, apunten, per comprovar quantes persones tenen activa la tuberculosi un cop es té coneixement de la tuberculina en el pacient, s’han de realitzar radiografies per posar llum sobre els nous possibles casos.

Segons l’Agència de Salut Pública, el passat 21 de març –aquest dilluns– es va disposar la Unitat de tuberculosi de la Vall d’Hebron-Drassanes per començar amb aquestes proves. Però els pacients mai hi van acudir.

Les proves no van començar fins a aquest dimecres, de manera que l’Ajuntament de Barcelona denuncia ara l’incompliment del protocol d’actuació per evitar la tuberculosi. El mateix consistori, aconsellat pels professionals mèdics, alerta del “greu risc” que suposa el retard en les proves en una malaltia tan contagiosa.

L’Ajuntament ha assenyalat aquest dijous als encarregats del CIE, la Policia Nacional, com a responsables d’aquest incompliment. Per contra, a preguntes d’aquest mitjà, la Policia Nacional ha destacat que han procedit a les ordres dels professionals mèdics, que “fins dimecres no van sol·licitar interns”.

Entre dimecres i dijous han passat per la unitat de la Vall d’Hebron 18 persones de les 125 amb positiu en tuberculina, totes han donat negatiu en la prova de confirmació de la tuberculosi. El consistori de Barcelona no planteja de moment accions per depurar responsabilitats per la fallada en el protocol.

La tuberculosi és una malaltia que es transmet a través de la respiració, al parlar, esternudar o descansar al costat d’una persona afectada. Segons informa l’Ajuntament, les dues persones amb cas de tuberculosi confirmat estarien separades del grup i rebent el tractament. L’any passat Barcelona va registrar la taxa més baixa d’infeccions de tuberculosi dels últims 30 anys, amb 16 casos per cada 100.000 habitants.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*