Un centenar de persones reclamen a Comín revertir les retallades en sanitat

Si bé el projecte de pressupostos per al 2017, que dota Salut amb 8.806 milions d'euros, suposa un augment de 408 milions respecte el 2015, només aconsegueix revertir parcialment les retallades des des del 2010.

Blanca Blay
 
 
 
Concentració davant el Departament de Salut. / ©SANDRA LÁZARO

Concentració davant el Departament de Salut. / ©SANDRA LÁZARO

Més personal, més dotació per atenció primària i reobrir serveis tancats. Aquestes són les principals reivindicacions de diferents col·lectius per una sanitat pública aplegats sota el paraigua de la Marea Blanca de Catalunya. Han estat prop d’un centenar de persones les que han enviat el missatge en una concentració davant el Departament de Salut.

“Volem revertir les retallades dels anys anteriors”, ha expressat Enric Feliu, de la Marea Blanca. Si bé el projecte de pressupostos per al 2017, que dota Salut amb 8.806 milions d’euros, suposa un augment de 408 milions respecte el 2015, només aconsegueix revertir parcialment les retallades des des del 2010. “Ja hem revertit un 37% de les retallades en sanitat”, deia fa unes setmanes el conseller de Salut Toni Comín al Parlament. Feliu, ha recordat que “el metge d’urgències no pot esperar per passar el malalt a planta”. “Tampoc no poden esperar la metgessa que ha d’assumir més pacients perquè no es cobreixen les baixes del personal o la infermera que no té lliteres disponibles pels malalts”, ha afegit.

Els assistents també han reivindicat una partida més gran per reduir les llistes d’espera després que la dotació pel Pla Integral per a la millora de les llistes d’espera hagi patit una rebaixa en 39 milions d’euros. Una altra reivindicació visible ha estat la de posar en valor l’Atenció Primària. “No arreglarem una situació dramàtica als hospitals mentre hi hagi un 20% de retallada en atenció primària”, ha dit Toni Barbarà, portaveu de Dempeus per la Salut, en relació a les retallades que ha patit aquest àmbit assistencial.

Dues manifestants durant la concentració aquest dimecres. / © SANDRA LÁZARO

D’altra banda els manifestants també han posat el focus de protesta en l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), que s’encarrega de la gestió i l’avaluació en l’àmbit de les incapacitats laborals. “Denunciem el conveni entre l’Institut Català de la Salut i l’ICAM perquè es guia per criteris economicistes i no per criteris de salut”, ha dit una portaveu de la Plataforma d’Afectats per l’ICAM (la PAICAM).

Amb la mirada posada en els mestres

El reclam per uns “pressupostos socials” en sanitat arriba just després que el col·lectiu de mestres hagi aconseguit amb les protestes una millora en els pressupostos pel que fa a la partida d’Ensenyament. “Ja no demanem 4.000 professionals més, amb 1.000 treballadors en l’àmbit de la salut, amb contractes no precaris ens conformem”, ha dit Barbarà.

“Quan la mobilització i la pressió social és més forta és més fàcil aconseguir objectius i segurament nosaltres no fem prou, hem de ser més. Si la reivindicació d’una educació pública és imprescindible, la reivindicació d’una sanitat pública és urgent”, ha assegurat Toni Barbarà.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*