Comín fulmina el projecte de dades sanitàries VISC+ que va impulsar Boi Ruiz

En una interpelació parlamentària, el conseller ha afirmat que el VISC + de la passada legislatura ja "no existeix" i que Salut impulsarà entre finals de juny i principis de juliol una jornada participativa sobre el Big Data.

Redacció
 
 
 
Conseller de Salut, Toni Comín / SANDRA LÁZARO

Conseller de Salut, Toni Comín / SANDRA LÁZARO

Toni Comín enterra un dels projectes estrella del seu antecessor a la conselleria de Salut, Boi Ruiz: el projecte VISC+, de reutilització de dades personals per a fins d’investigació, en altres paraules, el Big Data sanitari català. En una interpelació parlamentària, Comín ha afirmat que el VISC+ de la passada legislatura ja “no existeix” i que Salut impulsarà entre finals de juny i principis de juliol una jornada participativa sobre el Big Data que segons el conseller “ha de servir per debatre i reforçar el consens” de cara a impulsar la recerca amb les dades sanitàries dels catalans.

La retirada del projecte VISC+ era una de les reclamacions de la CUP durant el periode de negociacions per la investidura i de la present legislatura. El VISC+ també tenia opositors des dels seus inicis entre la comunitat científica. L’encàrrec del VISC+ es remunta al 2014, moment en el qual tot i la intenció del Departament de Salut es va aconseguir aturar la seva publicació gràcies a les protestes que va generar en l’oposició i els col·lectius que defensen la sanitat pública.

La voluntat inicial de Ruiz era adjudicar la gestió de les dades a través d’un concurs públic que rondaria els 20 milions d’euros. Finalment només es van cedir dades anònimes a nou centres de recerca i assistencials públics mitjançant la signatura de convenis de cessió d’informació.

Comín ha explicat que en les jornades hi participaran centres de recerca, associacions de pacients i usuaris, investigadors, agents socials, societats científiques, experts en bioètica, experts en seguretat de dades, universitats, col·legis professionals, partits polítics i mitjans de comunicació, entre d’altres actors.

El conseller de Salut ha fet una defensa del gran potencial que suposa el big data per la recerca en salut i ha afirmat que “cap país del món hi vol renunciar”. “Estem parlant de la solidaritat de pacient a pacient, de cedir lliure i voluntàriament les dades de la història clínica per tal que en un futur aquestes dades serveixen per curar altres ciutadans”, ha afegit.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Diversos agents posen sobre la taula els principis per redefinir el Big Data sanitari català
  2. El conseller Comín és entrevistat al Diari de la Sanitat – Press.cat

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*