El fum del tabac i la contaminació afecten greument la salut respiratòria dels infants

La Fundació Roger Torné i la fundació Lovexiar han presentat la campanya “Ciutats saludables, per la millora de l’asma infantil”, amb motiu del dia Mundial de l’Asma. El nombre de nens amb asma s’ha triplicat en 25 anys.

Caralp Mariné
 
 
 
Un de cada 10 nens a Espanya té asma / Fundació Roger Torné

Un de cada 10 nens a Espanya té asma / Fundació Roger Torné

L’asma és una de les malalties més freqüents entre els infants, un de cada deu nens a l’estat espanyol pateix aquesta patologia. L’asma es produeix per la inflamació dels bronquis i provoca dificultats a l’hora de respirar. “S’ha triplicat el nombre de nens amb asma en 25 anys”,  assegura Soledad Román directora general de la Fundació Roger Torné.

És una patologia que sol diagnosticar-se entre els cinc i sis anys, tot i que Román assegura que cada cop es fan diagnòstics a edats més joves. La inflamació de les vies respiratòries provoca que l’aire passi amb dificultats generant tos, xiulets o problemes per respirar. És una malaltia crònica i per tant no té cura, però els mètodes existents permeten controlar-la. Un cop el nen arriba a una edat més avançada, als 12 o 13 anys, el seu aparell respiratori madura i pot ser que deixi de tenir asma, tot i que alguns ho arrosseguen tota la vida.

La Fundació Roger Torné juntament amb la Fundació Lovexair han presentat aquest dimarts, a raó del dia Mundial de l’Asma, la campanya “Ciutats saludables, per la millora de l’asma infantil” amb la que volen conscienciar a la ciutadania de la necessitat de fer un esforç col·lectiu per combatre aquesta patologia. “Hi ha poca consciència en la societat, els nostres hàbits estan influint en la prevalença d’aquesta malaltia”, expressa Román.

Quins són els determinants que influencien a la respiració dels infants?

L’asma infantil el produeix diversos factors, però són sobretot la contaminació i el tabac dos dels determinants que més afecten la salut respiratòria dels menors.  “Els àcars, l’obesitat, alguns productes químics o la humitat són altres determinants”, assenyala Román, i explica que per això és molt important conèixer què és el provoca els atacs d’asma a cada un dels nens.

Segons una informació elaborada per la Fundació Roger Torné un 22% dels habitatges espanyols tenen fum ambiental de tabac i un 42% dels nens asmàtics creixen en entorns on hi ha fum de tabac. Per això, explica Román, no n’hi ha prou amb que la mare deixi de fumar durant l’embaràs si el pare ho fa o que fumin quan el fill no hi és, ja que l’aire queda impregnat de fum que pot afectar igualment als fills. Prova de què el tabac és un factor determinant a l’hora d’aparèixer crisis d’asma és el fet que el nombre d’hospitalitzacions per aquesta patologia hagi disminuït un 10% des de la implementació de la llei antitabac a Espanya.

“El sistema respiratori és l’últim en desenvolupar-se. Un nen respira, a més, 2,5 vegades més aire que un adult i està més a prop del terra, per tant dels tubs d’escap dels cotxes, això fa que arribin més ràpid a les fonts de contaminació”, explica la directora de la fundació.

L’exposició dels nens a l’òxid de nitrogen i a les partícules de suspensió PM10 o PM2,5, dos contaminants generats sobretot pel tràfic, afecta greument la salut respiratòria infantil. Segons la fundació si es reduís aquesta contaminació en un indret amb un milió d’habitants es podrien evitar un 60% de les hospitalitzacions, un 60% de casos de bronquitis o un 60% de crisis d’asma. A més es podria reduir en un 40% els símptomes respiratoris provocats pel fet de viure en carrers propers al tràfic.

“La contaminació de les ciutats produïda pel tràfic és un repte al qual les ciutats han de fer-hi front”, reivindica Román que recorda que Catalunya sobrepassa els límits de contaminació fixats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la Unió Europea. “Hem d’anar a un model de ciutat on l’aire no sigui una amenaça pels ciutadans”, afegeix aquesta experta.

Amb tot, la contaminació que reben els nens prové del seu viatge a l’escola (13%), de l’aire de la vivenda (46%) i de l’escola (32%).

Fer front als atacs d’asma

Román recorda que és molt important que les famílies coneguin bé què és l’asma i què el produeix i com poden evitar que els seus fills tinguin atacs d’aquest tipus. Coses que poden ajudar a prevenir-ho són evitar jugar als carrers a prop de la contaminació dels cotxes, endur-se els nens a espais fora de la ciutat al cap de setmana o evitar situacions d’estrès, ja que l’asma també té un componen psicosomàtic i a vegades es poden donar crisis per temes de nervis, angoixa o estrès.

En un article al seu web la Fundació Roger Torné recorda que és molt important la comunicació entre la família, els centres educatius i els professionals sanitaris, per poder controlar l’asma a l’escola. També considera important que al centre educatiu hi hagi un kit de primers auxilis que inclogui un inhalador i una càmera d’administració i que hi hagi almenys dos professors que hagin rebut formació en primers auxilis d’asma.

Román també creu que és molt important que l’escola estigui informada i tingui eines per fer-hi front. És important, explica, que els nens facin l’activitat esportiva adient segons la seva patologia, i de forma controlada. “L’escola ha de tenir coneixement de quina és la situació de cada nen, ha de tenir informació perquè pugui fer activitat física adaptada”, manifesta.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*