La Generalitat presenta un protocol per a persones amb dependència energètica relacionada amb la salut, que els evitarà els talls de subministrament

El Protocol d'abordatge de la dependència energètica relacionada amb la salut és fruit del treball conjunt entre l’Ajuntament de Barcelona i les conselleries de Salut i de Treball Afers Socials i Família. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona ha lamentat no haver estat convidat a la presentació aquest dijous.

Maria Antònia Frau
 
 
El vicepresident, Pere Aragonés, la consellera de Salut, Alba Vergés i el de treball, Shakir el Homrani, presenten el acord de protecció a les persones amb dependència energètica

El vicepresident, Pere Aragonés, la consellera de Salut, Alba Vergés i el de treball, Shakir el Homrani, presenten el acord de protecció a les persones amb dependència energètica

Amb aquest protocol es protegeix, des de l’1 de gener, les persones adultes, infants o joves afectades per condicions de salut cròniques i que necessitin dispositius de connexió elèctrica pel tractament, com per exemple, teràpies respiratòries domiciliàries o diàlisi peritoneal automatitzada. Les persones amb dependència energètica relacionada amb la salut podran demanar als Centres d’Atenció Primària (CAP) de Catalunya un informe que acrediti la situació de vulnerabilitat.

Una altra finalitat d’aquest protocol és que des del Centre d’Atenció Primària (CAP) podran actuar per tal de detectar situacions de risc on el subministrament energètic és necessari per al manteniment de la salut. Es podran detectar risc de pobresa energètica tant a les consultes com en els domicilis. En tots dos casos, malgrat les alertes, caldrà adreçar la persona als serveis municipals o del consell comarcal competents per tal d’analitzar cada cas.

El document s’ha presentat al CAP Indianes, a Montcada i Reixac, aquest dijous amb la presència del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, Des de l’Ajuntament de Barcelona ha lamentat que el govern l’hagi exclòs de la presentació del protocol. A través de Twitter, la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha expressat que “es presenta un protocol fruit de 3 anys de treball conjunt i pioner a l’Estat que vam iniciar des de l’Ajuntament per protegir la salut de les persones amb dependència energètica. Trist que s’hagi convertit en un acte de partit més que de país, i sense comptar amb Barcelona”.

El protocol neix amb motiu de la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica. En l’article 5.13, es demana que “es prenguin mesures de protecció” en les llars en què, malgrat que la unitat familiar no compleixi els requisits de pobresa energètica, “hi visqui alguna persona afectada per dependència energètica, com en el cas de les persones que per a sobreviure necessiten màquines assistides”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*