La ministra de Sanitat s’enreda 24 hores en una confusió d’anuncis i rectificacions sobre el copagament

Des que va anunciar que "qui més té ha de pagar més" per ajustar el copagament dels pensionistes ha rectificat a Twitter i ha acudit a la televisió a matisar

Raúl Rejón
 
 
 
Montserrat va participar en les negociacions amb Ciutadans per a la investidura / PP

Montserrat va participar en les negociacions amb Ciutadans per a la investidura / PP

Aquest és un article publicat a eldiario.es

“Demà dilluns 9, a les 9.30 podeu escoltar-me al programa El Matí de Ràdio 4. Us hi espero”. Així anunciava la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, la seva entrevista de dilluns passat. Aquí van començar 24 hores d’anuncis, rectificacions i amenaces al voltant del copagament farmacèutic dels pensionistes.

A l’entrevista a Ràdio 4, Montserrat va avisar que pretenia “ajustar” la quantitat de diners que els jubilats han d’aportar a l’hora d’adquirir medicaments. L’ajust, en les seves paraules, havia de complir que “qui més té hauria de pagar més”.

A qui podria afectar aquests plans? El copagament actual, decretat pel Govern de Mariano Rajoy el 2012, fa trams per rendes: menys de 18.000 euros -que paguen un límit de 8 euros al mes-, de 18.000 a 100.000 euros -el màxim és de 18 mensuals- i per sobre de 100.000 que estan limitats a 62 euros.

Sense especificar res més, les paraules de la ministra van ressonar: es plantejava retocar el copagament de manera que es pujaria a un grup de pensionistes. Montserrat va recular. Ho va fer mitjançant un twit que deia “no és cert que es vagi a pujar el copagament farmacèutic als pensionistes de més de 18.000 euros”.

A més, la ministra va concertar una intervenció a Los Desayunos de TVE per a l’endemà (aquest dimarts). Allà, directament, ha declarat que el Govern del Partit Popular no té previst “la reforma del copagament farmacèutic”. I s’ha adherit al sistema actual: “Defenso”, la fórmula executada per l’anterior equip de Mariano Rajoy.

No obstant això, al mateix temps, s’ha mostrat “oberta” a “estudiar el que diguin els experts” sobre els copagaments. Segons el seu criteri, “modificar” no implica encarir, sinó que pot fer “que els hi baixis als que tenen menys”: sentit contrari al que va expressar 24 hores abans, en incidir en el fet que els que més guanyen han de pagar més. A més, d’aquesta manera, pot desaparèixer el copagament de les rendes més baixes. Montserrat també ha repetit que defensa el decret de Mariano Rajoy.

El Partit Popular està sòlidament instal·lat en el copagament farmacèutic. De fet, l’anterior ministre de Sanitat, Antonio Alonso -estant en funcions- va afirmar, el maig del 2016, que si el PP tornava a governar “no se suprimirà [el copagament]”. Dolors Montserrat ha tancat aquesta jornada d’avenços i retrocessos sobre el finançament de medicaments demanant “no alarmar” als pensionistes.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*