Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Associació Contra el Càncer (AECC) a Barcelona va organitzar ahir, amb motiu del Dia Mundial de la Recerca en Càncer (24 de setembre), una sèrie de diàlegs amb professionals sanitaris amb l’objectiu de remarcar la importància de la recerca oncològica com a principal eina per aconseguir el 70% de supervivència en càncer. Sota el lema “Els pacients necessiten més recerca”, la trobada va comptar amb la participació de doctors, pacients i representants de les principals fundacions de recerca, com la Dra. Patricia Nieto, directora de projectes de recerca de la Fundació Científica de l’Associació Contra el Càncer; Jordi Mas, director general de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) o el Dr. Alex Piris, cap de l’àrea de coordinació científica del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
L’AECC, que és l’entitat que més fons destina a la recerca i als investigadors de càncer amb 565 projectes oberts i una inversió de 104 milions d’euros, apunta l’absència d’una estratègia clara en recerca en càncer a Espanya, i la necessitat que els investigadors tinguin les mateixes oportunitats i condicions que els seus homòlegs en països on la recerca és una prioritat.
Per a corregir aquestes desigualtats és necessari augmentar el finançament i participació espanyola en projectes, donar suport al talent investigador durant tota la seva carrera i incrementar la capacitació – en recerca- dels professionals clínics en tot el territori per apropar els resultats als pacients.
La falta d’oportunitats en la recerca a Espanya radica, principalment, per l’absència d’una estratègia clara. Entre 2010 i 2020 el percentatge de despesa total en R+D a Espanya va ser del 4,13% davant del 27,6% dels Països Baixos, el 22,6% d’Itàlia o el 13,4% d’Alemanya, fet que posiciona el nostre país com el de menor creixement de despesa.
En aquest setit, cal destacar que impulsar la recerca també és garantir l’accés als pacients als últims avenços en medicina i millorar la supervivència i qualitat de vida. I és que, els càncers amb una supervivència baixa o estancada (inferior al 30%) com pulmó, pàncrees, esòfag, estómac i fetge, que representen el 38% de la mortalitat, només compten amb el 17% de tota la inversió pública i el 21% de tots els assajos clínics. Pel que, totes les persones amb càncer no tenen el mateix accés als resultats de recerca ni tots els tumors s’investiguen tal com cal.
La recerca és la millor eina per augmentar les xifres de supervivència. De fet, gràcies a la ciència s’ha aconseguit arribar a una taxa de supervivència en homes del 55,3% i en dones del 61,7%. Ara l’objectiu és superar el 70% de supervivència l’any 2030, pel qual és necessari millorar les condicions dels investigadors espanyols.
Objectiu: 70% de supervivència en càncer
Amb l’objectiu de superar el 70% de supervivència l’any 2030, l’Associació ha creat la major convocatòria nacional d’ajuts a la recerca en càncer, amb una inversió de 10 milions d’euros. Aquesta convocatòria, anomenada “Repte AECC 70% Supervivència” té l’objectiu d’impulsar la recerca d’excel·lència en càncers de baixa o estancada supervivència (aquells amb una taxa de supervivència a 5 anys inferior al 30%) i amb una incidència significativa en la població espanyola, com són els tumors de pàncrees, pulmó, esòfag, estómac i fetge.
Reconeixements malgrat la poca inversió
L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha estat premiat, per partida doble, a la XI Edició dels Premis ECO, organitzats per la Fundació per a l’Excel·lència i la Qualitat de l’Oncologia (ECO). D’una banda, el centre ha obtingut el Premi a la millor iniciativa de qualitat en Oncologia per la seva certificació com a “Comprehensive Cancer Center” —centre integral d’atenció oncològica— que atorga l’Organització d’Instituts Europeans de Càncer (OECI). A més, la Dra. Ana Oaknin, cap de la Unitat de Tumors Ginecològics del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Neoplàsies Ginecològiques de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO), ha estat guardonada amb el Premi Extraordinari a la recerca en càncer ginecològic pel seu lideratge en estudis i assaigs clínics innovadors que millorin el tractament d’aquests tumors.