La sanitat universal en recuperació: el Congrés dels Diputats aprova el seu retorn a l’estat i el Gobierno retira el recurs d’inconstitucionalitat a la llei catalana

Vergés ha demanat al govern espanyol la coexistència del projecte de llei espanyol i la llei catalana i ha exigit a Sánchez que compleixi la promesa de retirar el recurs contra la llei catalana de sanitat universal. Hores més tard, el Gobierno ha anunciat la retirada del recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana

Carla Benito
 
 
 
Un membre de Jo Sí Sanitat Universal reparteix informació. / BLANCA BLAY

Un membre de Jo Sí Sanitat Universal reparteix informació. / BLANCA BLAY

El Congrés dels Diputats ha aprovat la recuperació de la sanitat universal que va eliminar Rajoy el 2012 amb el vot en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans. Aquesta recuperació ara es tramitarà com un projecte de llei gràcies a 177 vots a favor en la convalidació del decret llei que ja estava en vigor.

La consellera de salut ha valorat positivament aquesta aprovació però ha demanat la coexistència amb la llei catalana que encara es troba amb un recurs d’inconstitucionalitat i ha exigit que Sánchez complís el compromís de retirar-ho. Hores més tard, Meritxell Batet al capdavant del Ministeri de Política Territorial, ha assegurat que com el Congrés ha recuperat la universalitat sanitària, la llei catalana ja és legal. Ha anunciat així la primera retirada per part del govern espanyol d’un recurs contra una llei catalana.

177 vots recuperen la universalització de la sanitat

Carmen Montón ha defensat que la recuperació de la sanitat universal es basa en el concepte de “dret sanitari basat en la condició de ciutadania”. La urgència d’optar per la via del decret llei com una de les primeres mesures, ha afegit, “és la millora de la salut universal de les persones que van quedar excloses i la millora de la salut col·lectiva del conjunt de la societat”.

Com l’any 2017 l’oposició es va unir en contra de la mesura de Rajoy, el Gobierno ja estimava aconseguir els suports necessaris per revertir l’exclusió sanitària de les persones migrants sense papers. S’ha aprovat amb 177 vots a favor, 133 en contra i 31 en blanc.

Els vots en contra han estat del Partit Popular, partit que ha recolzat en boca de la seva portaveu, María Teresa Angulo, que la mesura adoptada pel Gobierno de Mariano Rajoy el 2012 “va garantir la sostenibilitat del sistema sanitari garantint el seu caràcter universal, públic i gratuït”.

Angulo també ha arribat a dir que “a Espanya s’atén avui a tot el que ho necessita. Es fa de manera ordenada i regulada sense posar en perill una de les joies del nostre estat de benestar”. També ha afegit que el decret obrirà les portes al turisme sanitari i que generarà problemes on no n’hi ha”.

Vergés ha exigit al govern espanyol que compleixi el compromís de retirar el recurs contra la llei catalana de sanitat universal.

A Catalunya, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha recordat en la mateixa línia el compromís del govern espanyol de retirar el recurs contra la Llei catalana de la universalització de l’assistpencia sanitària salut universal que es va interposar davant el Tribunal Constitucional. Vergés també ha explicat que vol que la llei catalana i el reial decret del govern espanyol que s’ha convalidat al Congrés coexisteixen demanant el respecte que “pertoca” a les lleis catalanes, en especial a la de sanitat universal, votada “àmpliament” pel Parlament. Així, ha agraït el moviment per part del gobierno i recordant aquesta coexistència ha dit que a Catalunya “estenem la mà però la mà no pot estar estesa sense un gest del govern espanyol”.

Vergés ha recordat que a Catalunya des de la llei del 2012 s’ha treballat per garantir el dret universal a la salut, tot i el recurs del govern del PP a la llei catalana i el decret espanyol que es “carregava” el dret universal a la salut.

Resposta immediata de Batet: la universalitat torna a Catalunya

El Ministeri de política territorial ha assegurat que després que el Congrés hagi recuperat la universalitat sanitària, consideren la llei catalana com constitucional. Així, la retirada de recursos d’inconstitucionalitat contra lleis catalanes per part del govern espanyol començarà per la norma que va servir per garantir l’assistència sanitària als immigrants.

El Govern engegarà els tràmits per retirar la seva impugnació des del Consell de Ministres. Una vegada ho facin, la suspensió del Tribunal Constitucional s’aixecarà i la llei de sanitat universal tornarà automàticament a estar en vigor de forma íntegra. El mateix passarà amb fins a 12 lleis catalanes més que ara es troben suspeses i que el Gobierno va prometre estudiar una a una a demanda del Govern.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*