Les llistes d’espera engreixen les intervencions quirúrgiques privades, que arriben a gairebé un terç del total

El nombre d'operacions va créixer 1,6 punts el 2016 fins a arribar al 31% del total, segons l'informe de l'Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat. La Fundació Idis que aglutina empreses sanitàries assegura que sense ells la llista arribaria a "més de dos milions de persones"

Belén Remacha
 
 
Interior d'un quiròfan durant una operació

Interior d'un quiròfan durant una operació

El 30,9% de les intervencions quirúrgiques a Espanya es realitzen en hospitals privats, la qual cosa suposa un creixement de 1,6 punts. Són dades sobre el negoci de la sanitat privada de 2016, els més actualitzats, del Ministeri de Sanitat i dels Centres d’Atenció Especialitzada que ha fet públic aquest dimarts l’Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS). En algunes comunitats el percentatge és més alt. Les tres que més són Canàries, amb el 48,6% de les operacions; Balears, amb el 45,2% i Andalusia, amb un 40,6%.

“Això és complementar al sistema. Si no estiguéssim fent això, on estarien les llistes d’espera?”, Es preguntava el doctor Manuel Vilches, director general d’IDIS i encarregat de presentar el document. Segons les últimes dades públiques del Ministeri de Sanitat, de 2018, hi havia 584.000 persones en llista d’espera per entrar a quiròfan i la mitjana era a 93 dies.

IDIS calcula que “de no existir la sanitat privada i suposant que es mantingués la dotació actual, estaríem parlant de més de 2 milions de persones en llistes d’espera per operar-se”. En 2016 va haver-hi 1.600.000 operacions en la privada, i calculen que el 2018 seguint el ritme fins ara estaran ja al voltant de les 1.700.000. Dins de les cirurgies que es realitzen a la privada, el 37% d’elles són ortopèdiques i de traumatologia, el 34% és neurocirurgia, General-Digestiu i Ginecologia, el 33% Vascular i el 24% Cardíaca. El que més són plàstiques, amb el 58,3%.

El 24,1% de les urgències a Espanya es realitza també per la sanitat privada, i el 24% dels ingressos. El 58% dels hospitals del nostre país, 460, són privats, el que constitueix el 32% dels llits, 51.373. La sanitat privada suposa un terç de la despesa sanitària total i el 3,3% del Producte Interior Brut (PIB). El sector públic metge està en el 5,7% de PIB.

Aquest és un article de ‘eldiario.es’

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*