No, la ciència no diu que puguis menjar tota la carn vermella que vulguis

Hi ha articles publicats que suggereixen que no hi ha raó per a moderar el consum de carn vermella i processada, com dicten les recomanacions de salut. Especialistes de tot el món, inclosos els de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, han criticat que les noves conclusions no són correctes, que aquests nous estudis no aporten cap dada que no fos ja conegut. Repassem els seus punts febles

Verónica Fuentes
 
 
En octubre de 2015 la OMS emitió un comunicado sobre que las carnes procesadas aumentaban el riesgo de cáncer. / Pixabay

En octubre de 2015 la OMS emitió un comunicado sobre que las carnes procesadas aumentaban el riesgo de cáncer. / Pixabay

La societat cada vegada es preocupa més pel que menja i això es tradueix en un major interès per les recomanacions nutricionals. No obstant això, molts es queixen de les discrepàncies d’alguns d’aquests consells amb el temps, la qual cosa mina la confiança de la ciutadania en les afirmacions dels científics.

Un dels últims casos és el de la carn vermella. L’octubre de 2015 l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va emetre un comunicat sobre que les carns processades augmentaven el risc de càncer i va sembrar el pànic. Dies més tard va haver de matisar aquesta afirmació.

D’una banda, va confirmar la recomanació de 2002 de consumir de manera moderada carn en conserva per a reduir el risc de càncer, encara que puntualitzava que no estava demanant a la gent deixar de menjar carns processades, sinó que reduir el seu consum podia disminuir el risc de càncer colorectal.

Ara, la polèmica s’ha avivat després de la publicació aquesta setmana d’un macroestudi –format per cinc articles de revisió– en la revista Annals of Internal Medicine. L’article indica que no hi ha necessitat de rebaixar la ingesta de carn vermella i processada, és a dir, que l’avís per a reduir el seu consum podria no estar justificat donades les dades disponibles.

Segons la seva interpretació, l’evidència científica sobre els riscos per a la salut del consum de carns vermelles i processades és insuficient i de mala qualitat. Les reaccions de molts experts han estat immediates, i coincideixen a denunciar la incongruència d’aquests resultats.

Per a Nita Forouhi, de la Unitat d’Epidemiologia de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), “els autors van confirmar la relació entre un menor consum de carn vermella o processada i un menor risc en molts paràmetres de salut, no obstant això, la seva conclusió és que aquesta reducció no influeix. És sorprenent. La recerca ha de continuar, però de moment no hi ha raó per a negar les normes actuals”.

“Aquest grup d’investigadors ha conclòs que l’evidència no justifica fer recomanacions dietètiques. No puc estar d’acord amb aquesta interpretació”, declara per la seva part Susan Jebb, professora de Salut Pública de la Universitat d’Oxford (Regne Unit).

Els epidemiòlegs, indignats

En la línia dels experts internacionals, el Grup de Treball de Nutrició de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE) ha analitzat aquest informe i ha demanat a la població confiar en el paper preventiu de la nutrició enfront de les malalties.

“Inclouen tres metanàlisis i dues revisions narratives que no aporten cap dada que no ja fos coneguda”, han declarat en un comunicat de premsa fet públic avui. “Les recomanacions de seguir un patró dietètic saludable com la dieta mediterrània, amb un consum reduït de carns vermelles i processades, continuen plenament vigents”.

Maira Bes-Rastrollo, que forma part d’aquest grup, explica a SINC que la metodologia de l’estudi és correcta i els resultats són consistents amb les troballes prèvies, no són nous.

“En les seves pròpies revisions s’observa que la reducció de la ingesta s’associa a menor mortalitat per totes les causes, tant per malaltia cardiovascular com per càncer, i amb menor incidència de diabetis, com s’ha anat repetint una vegada i una altra per tots els especialistes en la matèria”.

“És una irresponsabilitat des del punt de vista de salut pública la conclusió a la qual arriben els autors, contradient l’evidència dels seus propis resultats, i de la revista científica per publicar-lo”, afegeix.

Així, els epidemiòlegs han volgut transmetre els múltiples errors que afecten les conclusions. D’una banda, la unitat d’exposició que han triat els autors és petita (disminució de tres racions de carn vermella a la setmana). Si s’estudiés l’efecte de reduir una ració al dia, el benefici seria gran.

A més, per a valorar la qualitat dels estudis s’han basat en els criteris GRADE, desenvolupats per a avaluar l’evidència d’assajos amb fàrmacs, no per a la dieta o l’estil de vida. “Els criteris que haurien d’haver usat serien les normes HEALM, desenvolupats pel Ministeri d’Agricultura estatunidenca o del Fons Mundial per a la recerca del càncer”, sostenen els experts espanyols.

Altres qüestions que ressalta el Grup de Treball de Nutrició de la SEE és que aquestes noves recomanacions no estan basades en un consens, ja que tres membres del mateix panell van votar en contra. “I dels 14 membres, només dos d’ells es consideren científics nutricionals. La majoria són metodolegs, que no tenen especial experiència en estudis de nutrició”, subratllen.

“És molt greu que les seves guies i recomanacions violin el principi ètic de ‘primer no fer mal’. En la pràctica clínica, seria irresponsable dir-li a un pacient que consumeix dues racions diàries de carns vermelles o processades que seguís així”, valoren. “El raonable seria que impulsessin a realitzar més recerques sobre el tema”.

Quatre aspectes que l’article no ha tingut en compte

Després de la valoració del nou estudi publicat en Annals of Internal Medicine, els experts de la SEE són fermes en indicar els nombrosos punts febles de l’article.

“Els autors haurien d’haver considerat els treballs sobre els mecanismes biològics de la carn vermella i processada sobre la salut, del seu efecte nociu sobre els factors de risc cardiovascular i, sobretot, les nombroses anàlisis epidemiològiques que mostren que el consum excessiu augmenta el risc d’obesitat, de moltes malalties cròniques i de mortalitat total”, indiquen.

A més, els experts espanyols creuen que s’hauria d’haver adoptat una perspectiva de salut pública. “A partir de les seves pròpies dades s’estima que amb només reduir en tres les racions de carns processades a la setmana s’evitarien almenys 5.500 morts anuals en la població espanyola de 40-80 anys”, afirmen. “Per tant, el benefici de reduir el seu consum és enorme (el doble que evitar totes les morts per accident de trànsit)”.

Tampoc s’ha tingut en compte en aquest treball la salut del planeta. “Una setmana després del cim del clima a Nova York, no pot oblidar-se l’enorme impacte negatiu de la producció de carn, especialment vermella, sobre el medi ambient”, insisteixen. “Reduir aquest consum millorarà la nostra salut i la sostenibilitat del nostre planeta”.

Finalment, deixen clar que la salut de la població depèn sobretot de la qualitat global de la seva dieta i no sols d’uns pocs aliments. Per això, defensen els beneficis de la dieta mediterrània, demostrats en infinitat d’estudis.

“La nostra dieta tradicional és una forma saludable i culturalment arrelada de menjar, on predominen les fruites i verdures, els cereals integrals, i les fonts saludables de proteïnes, però on les carns vermelles i processades es consumeixen només esporàdicament i en petites quantitats”, insisteixen.

Evidències en contra

L’arsenal científic enfront d’aquestes noves recomanacions és extens. L’assaig més gran europeu aleatoritzat en nutrició, l’estudi PREDIMED, demostra que disminuir el consum de carns vermelles i processades redueix substancialment els casos greus de malaltia cardiovascular, així com la malaltia arterial perifèrica, fibril·lació auricular, càncer de mama o diabetis.

D’altra banda, el macroestudi europeu EPIC, que va incloure en la seva anàlisi 448.568 dones i homes, estima que el 3,3% de les morts que ocorren a Europa es previndrien si el consum de carns processades es reduís a menys de 20 g/dia.

Específicament a Espanya, el Projecte SUN, amb més de 18.000 participants, va trobar que per cada ració més de carn vermella al dia la mortalitat per totes les causes en participants majors de 45 anys augmentava gairebé en un 50%, i també que les dones que consumien més carns vermelles o processades abans de l’embaràs duplicaven el seu risc de desenvolupar diabetis gestacional.

“Tot convida a pensar que l’objectiu de la revista és produir molt de soroll mediàtic perquè augmenti la controvèrsia sobre el tema i, conseqüentment, les cites al seu mitjà. No obstant això, una qüestió és publicar resultats que desafiïn el paradigma actual del coneixement, i un altre publicar guies que danyin la salut pública”, afirmen des de la SEE.

Els experts espanyols subratllen que la prioritat ha de ser sempre la salut de la població: “Aquestes ‘noves’ recomanacions causen un gran mal a la salut pública augmentant la confusió dels consumidors i fent perdre la credibilitat dels científics que millor han treballat en la ciència de la nutrició”, conclou a SINC Bes-Rastrollo.

Aquest és un article de l’Agència SINC

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*