El Coŀlegi de Metges de Barcelona adverteix del perill de cronificar la precarietat laboral

El president del COMB, Jaume Padrós, ha denunciat al Parlament la precarització professió i ha alertat del "còctel explosiu" de la precarietat laboral entre els joves

Blanca Blay
 
 
 
Treballadors de l'Hospital Clínic / ©SANDRA LÁZARO

Treballadors de l'Hospital Clínic / ©SANDRA LÁZARO

Els metges i infermeres d’Atenció Primària del CAP Can Vidalet (Esplugues de Llobregat) es van rebel·lar fa pocs dies en contra de la situació que viuen el dia a dia al seu centre. Aquest dijous el malestar dels professionals ha arribat al Parlament per boca del president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, que ha assegurat que el que està passant en aquest CAP “és l’expressió d’un malestar generalitzat”.

Si els treballadors de Can Vidalet denunciaven que es troben en “una posició difícil de donar una bona assistència sanitària disposant cada vegada de menys recursos”, Padrós ha denunciat la precarització generalitzada de la professió i ha avisat dels perills que es cronifiqui. El president del COMB ha comparegut davant la Comissió de Salut del Parlament precisament per presentar als diputats l’informe ‘La precarietat laboral del col·lectiu mèdic’, publicat el mes de juny passat.

‘Còctel explosiu’ de precarietat laboral entre els joves

Padrós ha alertat del “còctel explosiu” de la precarietat laboral que s’acarnissa especialment entre els joves. Segons dades de l’informe, un cop acaben els anys de residència, 1 de cada 4 metges no troba feina i dels que ho fan gairebé el 90% té contractes temporals. A més, les repercussions de la crisi econòmica es manifesten en els tipus de contractes. Si el 2006 els contractes laborals temporals afectaven el 27,3% dels joves, el percentatge de contractació temporal ha anat augmentant progressivament en els darrers anys fins a arribar a gairebé la meitat: el 47,2% el 2015.

El president del COMB, Jaume Padrós, durant la presentació de l’informe al Parlament. / PARLAMENT DE CATALUNYA

La preocupació creix a més pel fet que un terç de la professió mèdica activa es jubilarà en els pròxims deu anys. “Es jubilaran més de 10.000 metges i metgesses”, ha recordat el vicesecretari del COMB. Sobre aquest punt el diputat de Ciutadans Jorge Soler ha advertit que “cal cuidar la població jove perquè és el futur”. En aquest sentit Soler ha apuntat a la necessitat de revertir contractes temporals i “fer alguna cosa” per la pèrdua salarial.

Qui també s’ha referit a les futures jubilacions ha estat la diputada del PSC Assumpta Escarp. La socialista ha assegurat que “d’aquí al 2020 es preveu a l’ICS la jubilació de més de 900 metges”. “O comencem a reposar baixes amb contractes a jornada completa o cronificarem la situació i la posarem al límit”, ha afegit Escarp.

Deures pels metges

A més a més d’exposar la realitat dels professionals a Catalunya, Jaume Padrós ha explicat que per millorar el sistema els primers que s’han de posar deures són els metges. “Hem d’estar disposats a assumir riscos, noves formes de treballar, etc. però hi ha d’haver voluntat política perquè els lideratges puguin emergir”, ha recordat.

Tot i que la prioritat és la suficiència de recursos, ha afirmat, sense recursos també es poden fer moltes coses. “Els temps obliguen a canviar: empoderem els professionals”, ha dit.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*