Prop de 10.000 barcelonins es beneficien de projectes de salut comunitària

L’Agència de Salut Pública de Barcelona va implementar durant l’any passat 133 projectes d'acció comunitària en barris amb pitjors indicadors de salut

Blanca Blay
 
 
 
Un grup de persones participen en la iniciativa Activa't als parcs / Ajuntament de Barcelona

Un grup de persones participen en la iniciativa Activa't als parcs / Ajuntament de Barcelona

Promoure l’alimentació saludable des d’una perspectiva multicultural o combatre la solitud que pateixen persones grans són la finalitat d’alguns dels projectes de salut comunitària que es desenvolupen en alguns barris de Barcelona.

Durant l’any passat prop de 10.000 veïns i veïnes van beneficiar-se d’algun dels 133 tallers o intervencions de salut comunitària implementades per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) amb entitats de cada barri i està previst que al llarg d’aquest any se’n facin entre 25 i 30 més. Més de la meitat de la població que se n’ha beneficiat són joves que ha participat en programes de promoció de la salut a les escoles o de reforç escolar. També destaca el més d’un miler de persones adultes que han participat en intervencions dirigides a millorar la seva qualitat de vida física i mental. Així mateix també hi han participat persones grans; gairebé un miler ha participat en el darrer any en el programa Activa’t als Parcs -que promou l’activitat física-, tallers de memòria o escoles de salut de gent gran.

Si bé fa anys que la ciutat desplega intervencions en salut comunitària, l’impuls promogut l’any passat pel govern municipal ha permès multiplicar els projectes en marxa i estendre’ls a més barris. Concretament, entre el 2015 i el 2017 el programa de Barcelona Salut als Barris haurà duplicat el nombre d’agents de salut comunitària a la ciutat -una quarantena entre agents i infermeres- i tretze barris més amb pitjors indicadors de salut comptaran amb algun projecte -passant de 10 barris a 23 en els darrers dos anys-.

La previsió és que en quatre anys (entre el 2015 i el 2019) es tripliqui el pressupost per a projectes de salut comunitària a la ciutat, període durant el qual s’hauran destinat 5 milions d’euros. “Si volem que la gent entri menys al sistema sanitari hem de fer un abordatge més important en salut comunitària i atenció primària, que són la porta d’entrada”, explica la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona Gemma Tarafa.

Un estudi mostra l’eficàcia de l’acció comunitària en salut

L’acció comunitària als barris pot tenir un impacte en millorar la salut de la gent. Així ho conclou un estudi liderat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i  l’ASPB encara pendent de publicació. Els resultats de l’estudi, que ha pres dades de prop de 4.000 persones, mostren per exemple que el nivell de mala salut percebuda en dones de barris amb forta acció comunitària de salut millora. Concretament passava de 37,7% a 27,9% entre el 2001 i el 2011, els períodes analitzats.

En línies generals, com ja va avançar aquest mitjà, el resultat de l’estudi és que en els barris amb forta acció comunitària en salut es detecta una millora de la salut autopercebuda -un indicador que els experts assenyalen com molt representatiu- més gran que en els barris sense acció comunitària.

També hi ha exemples de l’eficàcia de programes de salut com Baixem al Carrer, que incideix en millorar la salut mental de les persones participants (fins a 15 punts de diferència abans i després de participar en el programa) i augmentar la seva xarxa social.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*