Un centenar de persones demanen unes urgències “dignes” a Vall d’Hebron

La directora assistencial de l'Hospital, Ana Ochoa de Echagüen, assegura que "no hi ha col·lapse" i que en aquests moments el servei "està en una situació de normalitat".

Blanca Blay
 
 
 
Usuaris i treballadors es concentren a les portes de l'Hospital Vall d'Hebron. / © SANDRA LÁZARO

Usuaris i treballadors es concentren a les portes de l'Hospital Vall d'Hebron. / © SANDRA LÁZARO

Les urgències dels grans hospitals segueixen col·lapsades. Aquest és el missatge de denúncia que han volgut expressar el centenar de persones que s’ha concentrat aquest dimecres a les portes de l’Hospital Vall d’Hebron. Membres de Marea Blanca de Catalunya, de la coordinadora d’entitats SAP Muntanya i treballadors del centre han reivindicat solucions front a la situació de col·lapse de les Urgències de l’hospital, pocs dies després que el Síndic hagi obert una investigació. Aquestes solucions, segons han expressat, passen per reforçar l’atenció primària i els Centres d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) així com més coordinació.

“Desconfiem dels plans estacionals i els plans dels gestors, que fins ara han resultat un fracàs”, ha assegurat Trini Cuesta, activista de SAP Muntanya referint-se al Pla d’hivern que Salut preveu activar com cada any per fer front a l’increment de demanda que es produeix durant aquest període. Com ha recordat Cuesta, des dels diferents col·lectius per la defensa de la sanitat pública ja fa mesos que adverteixen de la pressió assistencial als serveis d’urgències dels principals hospitals catalans, com ara el Vall d’Hebron, l’Hospital del Mar, el Clínic o el Sant Pau, entre altres. “El sistema d’amuntegament als passadissos no deixa als pacients cap mena d’intimitat, volem acabar amb el patiment de les persones”, ha expressat Cuesta.

Durant la concentració, que no ha durat més de mitja hora, els assistents han corejat càntics com “retallar en sanitat és assassinar” o “pública sí, privada no”, entre altres. Així mateix també han llegit en veu alta la carta que van fer-li arribar el mes de novembre passat al conseller de Salut Toni Comín. Tot plegat sense deixar de sostenir un cartell gran on s’hi podia llegir: “no més de 24 hores a urgències”. I és que si bé legalment no hi ha un límit, els estàndards de bona pràctica dels hospitals estableixen que l’atenció urgent pot fer-se entre 12 i 24 hores des de l’arribada del malalt. Fonts coneixedores d’aquests estàndards expliquen a El Diari de la Sanitat que es preveuen 10 minuts per al triatge, quatre hores per conèixer el diagnòstic i unes hores de marge perquè el pacient sigui ingressat si és necessari.

Un moment de la concentració aquest dimecres. / © SANDRA LÁZARO

Un moment de la concentració aquest dimecres. / © SANDRA LÁZARO

La direcció de l’hospital: “no hi ha col·lapse”

Per la seva banda, la directora assistencial de Vall d’Hebron, Ana Ochoa de Echagüen, afirma convençuda “que no hi ha cap col·lapse”. “El servei està igual que els dies previs, millor que durant el pont de desembre, però ara el servei està en una situació de normalitat”, ha declarat. Respecte els dies en què un pacient pot arribar a passar a Urgències a l’espera de ser traslladat a planta -que segons les associacions de defensa de la sanitat pública poden ser fins a 5 dies- , la directora assistencial justifica que a l’àrea d’observació els pacients no hi estan més de 13 o 14 hores.

Preguntada per si convé un replantejament dels serveis d’urgències, Ochoa de Echagüen sí que ha reconegut que seria convenient diferenciar d’alguna manera l’atenció de les urgències de menys complexitat i més complexitat, que es concentren en els hospitals de tercer nivell (d’alta complexitat) com el cas de Vall d’Hebron. “Els hospitals terciaris tenim una complexitat afegida perquè s’hi barreja el pacient comunitari amb el pacient terciari i això fa que en un moment determinat el volum creixi molt i sí que és cert que segurament hauríem de diferenciar-ho”, ha dit.

Aquest dimecres hi havia 88 pacients a Urgències. “D’aquests, 55 estaven en un llit d’hospitalització i la resta, molts estaven en box. Dels 16 o 17 malalts que estaven al passadís tots estaven sent tractats”, ha concretat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*