Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’any 2013 va començar a fabricar-se al Japó un exoesquelet que protegia la zona lumbar i que estava ideat inicialment per al personal sociosanitari que havia de traslladar persones dependents amb problemes de mobilitat, per tal d’evitar carregar el pes malament i reduir el nombre de baixes per aquest motiu.
Va ser el doctor Hiroshi Kobayashi, professor del departament d’Enginyeria Mecànica de la Facultat d’Enginyeria de la Universitat de Tòquio, qui va dissenyar l’aparell, tot pensant en l’elevada mitjana d’edat de la població japonesa i en les necessitats de les persones que, a nivell professional o familiar, havien de fer-se càrrec de la gent gran.
El projecte va anar ampliant-se a altres sectors que habitualment han de carregar pes, com l’industrial, el logístic i l’agrícola, i l’any 2021 l’empresa Healthy Suits, amb seu a Barcelona, va decidir comercialitzar-ho a Espanya, tenint en compte que l’exoesquelet, anomenat Muscle Suit Every, disminueix les lesions lumbars fins a un 60% i, per tant, les baixes laborals per aquest motiu.
El CEO de Healthy Suits, Bernat Graupera, destaca que “inicialment es va desenvolupar per atendre les necessitats del personal sanitari per fer la transferència de pacient del llit a la dutxa, per exemple, o a la cadira. L’exoesquelet ajuda a fer aquestes transferències evitant treballar tant la zona lumbar”.
Menys lesions
Muscle Suit Every té una estructura similar a un arnès i, a causa del seu disseny ergonòmic, pot actuar com un múscul artificial i reduir la pressió sobre les vèrtebres lumbars. “Es tracta de prevenir riscos laborals i d’alliberar càrregues”, assegura Graupera, que recorda que les lesions lumbars són la segona causa de baixa entre els treballadors i les treballadores espanyoles.
Segons dades del Sistema Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat, les baixes laborals per lesions lumbars a Espanya suposen el 25% del total i la durada mitjana de la baixa se situa entre 15 dies i dos mesos.
“Nosaltres l’estem venent a Espanya, però està tenint interès a altres països d’Europa, com França, Itàlia o Alemanya”, assenyala el CEO de Healthy Suits, que ha esdevingut l’empresa sòcia europea del fabricant japonès Innophys Co. Ltd. “Ho demanen tant des del sector públic com el privat. Un cop la gent prova l’equip, queda molt convençuda perquè allibera la càrrega de la zona lumbar i deriva la força als quàdriceps. Així, es treballa amb més seguretat, i és molt funcional i fàcil d’usar”.
Guardons
Muscle Suit Every ha estat reconegut amb el primer premi dels guardons CSC Impulsa, que reconeixen iniciatives innovadores dels centres que formen part del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC).
A més, forma part del projecte ‘La prevenció dels trastorns musculoesquelètics en personal sanitari mitjançant l’ús de l’exoesquelet’, presentat conjuntament amb Badalona Serveis Assistencials, una organització pública que té més de 16 centres i 1.400 professionals a la zona del Barcelonès Nord i el Baix Maresme. Un dels objectius del projecte és elaborar un estudi sobre el nombre de baixes relacionades amb les lumbars abans i després de fer servir el nou aparell.
Dins del sector sociosanitari, les persones que més el fan servir són cuidadores, auxiliars d’infermeria, zeladors i fisioterapeutes. En l’àmbit logístic, l’utilitzen sobretot transportistes, estibadors, mossos de magatzem i empaquetadors; en l’industrial, està orientat cap a operadors assembladors i mecànics; en la construcció, manobres, paletes i enguixadors; i en l’agropecuari, pescadors, agricultors, jardiners, recol·lectors i forestals.
Graupera destaca que, ara per ara, està dissenyat per prevenir lesions lumbars, però un cop la persona ja s’ha fet mal, ha de consultar amb l’especialista per valorar, en funció de la gravetat, si és o no convenient fer servir l’exoesquelet. Muscle Suit Every costa 1.465 euros i compleix amb les normes internacionals ISO 13.482 sobre seguretat a la feina en robots i dispositius robòtics.