Veïns i veïnes de Barcelona denuncien el col·lapse de les urgències hospitalàries

Desenes de persones reclamen al Departament de Salut "accions clares" per fer front a "la precària situació dels serveis d'urgències" a Barcelona

Blanca Blay
 
 
 
Acció aquest dimarts a la Conselleria de Salut / © SANDRA LÁZARO

Acció aquest dimarts a la Conselleria de Salut / © SANDRA LÁZARO

Els serveis d’urgències hospitalaris de Barcelona “voregen el col·lapse la major part de l’any”. Així ho denuncien els membres de la comissió de salut de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). A través d’un manifest, que els membres han lliurat aquest dimarts a la Conselleria de Salut, lamenten “la precària situació dels serveis d’urgències” que viuen centres com l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, l’Hospital del Mar o l’Hospital Clínic.

“La situació dels serveis d’urgències a la ciutat sovint és dramàtica. En molts casos mantenen la situació fins al límit, fins i tot tenint llits d’hospitalització tancats”, manifesten. “Avui a Vall d’Hebron hi ha 76 pacients que esperen un llit i alguns fa 5 dies que esperen per passar a planta”, comenta a aquest diari Trini Cuesta, activista en defensa de la sanitat pública. “Ara ens consta que l’hospital està gairebé al cent per cent d’ocupació – fa unes setmanes hi havia una vintena de llits tancats- i encara no hem entrat en època de grip”, alerta Cuesta.

Les desenes de persones que s’han presentat a la Conselleria aquest dimarts ho han fet amb missatges visibles de “no més de 24 hores a urgències” o “no més malalts als passadissos” per reivindicar una atenció de qualitat en aquest servei. Allà han pogut parlar amb el director i la Subdirectora General d’Organització i Serveis al Departament de Salut, Xavier Rodriguez i Montserrat Sagalés, i altres membres del gabinet. Aquests han escoltat les seves demandes i els han facilitat una via de contacte per tal de reunir-se en les properes setmanes.

Missatge de la FAVB en defensa d'una sanitat pública. / © SANDRA LÁZARO

Missatge de la FAVB en defensa d’una sanitat pública. / © SANDRA LÁZARO

Des de la FAVB asseguren que la situació a les urgències “és el resultat de la insuficiència de recursos i d’una gestió ineficaç demostrada any rere any”. En aquest sentit exigeixen al Departament de Salut, al Servei Català de la Salut i al Consorci Sanitari de Barcelona que donin “instruccions pertinents” i duguin a terme “accions clares” per revertir la situació.

“Els convidaríem a què, com a mètode experimental, passessin un mínim de 72 hores en una llitera a qualsevol passadís dels hospitals del Mar o de la Vall d’Hebron, amb una bossa de plàstic amb les seves pertinences als peus, sense timbre per demanar ajuda i fent les seves necessitats davant de tothom”, assevren en la carta.

Amb tot, els veïns i veïnes matisen que amb aquest manifest no qüestionen l’atenció que es dóna per part dels professionals tot i que sí que expressen dubtes que “en les condicions físiques i de saturació en les quals han de treballar siguin òptimes per garantir la qualitat i seguretat assistencial”.

Veïns i veïnes de Barcelona denuncien el col·lapse a les urgències / SANDRA LÁZARO

Veïns i veïnes de Barcelona denuncien el col·lapse a les urgències / © SANDRA LÁZARO

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*