En l’actualitat només hi ha una cinquantena d’obradors, pastisseries i confiteries acreditades per l’Associació Celíacs de Catalunya que venen Mones i altres productes de Pasqua sense gluten. Aquesta xifra no suposa ni l’1% del total d’establiments del sector de Catalunya i Menorca, un percentatge totalment insuficient segons l’entitat que defensa els interessos de les persones celíaques i sensibles al gluten no celíaques. Per aquest motiu, enguany han posat en marxa la campanya “Cap infant celíac sense mona”, amb la qual es pretén donar visibilitat a la discriminació que poden sentir els més petits de la casa que pateixen aquesta afecció, doncs sovint se senten exclosos a l’hora de menjar dolços tradicionals quan arriben festes com Nadal, Els Reis o Pasqua.
Tanmateix, aquesta campanya també té com a objectiu conscienciar la societat, en general, i el sector gastronòmic i de la restauració, en concret, per aconseguir que cada cop més obradors s’acreditin i ofereixin productes per a celíacs. L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de la Generalitat de Catalunya és l’encarregada de certificar i validar el compliment dels protocols de seguretat alimentària per evitar la contaminació creuada en l’elaboració i servei de productes sense gluten per tal que aquests siguin totalment aptes per a persones amb celiaquia.
En aquest sentit, l’Associació Celíacs de Catalunya també ha publicat el Manual de bones pràctiques per a la Restauració Sense Gluten amb el suport de l’Agència Catalana del Consum, del Departament d’Empresa i Treball, que té com a objectiu garantir espais segurs per a totes aquelles persones que hagin de dur a terme una dieta sense gluten i vulguin menjar fora de casa. També vol donar resposta als dubtes que es plantegen els restauradors per saber com s’han de tractar els aliments a l’hora d’evitar el contacte encreuat amb gluten i oferir als seus clients menjar sense gluten amb les màximes garanties.
Es calcula que actualment hi ha un 1% de malalts celíacs i un 6% de persones sensibles al gluten no celíaques, és a dir, uns 553.000 afectats a Catalunya i 7.100 a Menorca. En el cas dels infants, la prevalença de la malaltia celíaca en edat pediàtrica és d’1/79 i s’estima que hi ha quasi 97.000 infants celíacs entre Catalunya i Menorca, segons dades del Ministeri de Sanitat.