Tots els mètodes que utilitzen les farmacèutiques per frenar l’entrada de genèrics al mercat

Els laboratoris demanen noves patents per a un medicament antic aplicant petits canvis, treuen genèrics propis o paguen a tercers perquè no competeixin

Raúl Rejón
 
 
 
La Comissió de la Competència planeja estudiar el sector en sospitar que es donen estratègies dilatòries emparades per la regulació

La Comissió de la Competència planeja estudiar el sector en sospitar que es donen estratègies dilatòries emparades per la regulació

Aquest és un article de eldiario.es

La Comissió Nacional de la Competència sospita que els grans laboratoris taponen l’arribada de medicaments genèrics, en principi, més barats. Les seves anàlisis preliminars apunten que es donen “comportaments estratègics que restringeixen o retarden l’entrada”, així que estudiaran el mercat, segons va explicar la setmana passada. Per on començar?

Diverses anàlisis han il·lustrat com les farmacèutiques recorren a tota una bateria de recursos per dilatar l’aparició d’un genèric que estiri els preus -i els seus beneficis- cap avall: la multiplicació de patents per blindar un sol medicament, els litigis prolongats amb altres empreses, la creació dels seus propis genèrics o el pagament a fabricants perquè renunciïn a fabricar estan entre els més utilitzats. Tàctiques que s’han descrit des de la Comissió Europea fins a un recent estudi aparegut a la revista de la Societat Nord-americana d’Hematologia.

Genèrics de marca

Les grans marques comercials produeixen i venen genèrics. I els venen a preus de genèrics fent-se amb una quota extra del mercat: la franja que ocupen els medicaments més econòmics.

Per descomptat, veient el rànquing de laboratoris del sector de genèrics a Espanya l’any 2016, a la llista general apareixen dins dels 10 primers en percentatge de receptes noms de gegants com Pfizer, Novartis, Sanofi, Bayer o Glaxosmithkline.

El genèric que més es ven a Espanya és l’Adiro, que comercialitza la gran farmacèutica Bayer. Es tracta d’àcid acetilsalicílic. El mateix que l’Aspirina de Bayer encara que en menor concentració. S’usa per a pacients que han tingut un episodi cardíac agut.

Renovació de productes antics

Un laboratori que està venent cert medicament sota patent modifica d’alguna manera la molècula o la combina amb un altre principi o tractament per justificar una nova patent que allargui la seva exclusivitat. Reverdeixen (evergreening) el seu principi actiu. Així que fins i tot si algun competidor litiga contra la patent, el procés es dilata.

En aquest sentit, un informe de la Comissió Europea explicava ja l’any 2009 que les empreses registren un “gran nombre de patents relacionades amb una única medicina” que, de vegades, portaven a plets amb companyies de genèrics. La CE comptabilitzava 700 casos que van acabar amb 200 acords on els grans pagaven als petits.

Pagament per no competir

Les farmacèutiques paguen quantitats a les empreses de genèrics que podrien suposar una competència si traguessin productes, una vegada que la patent ha deixat de blindar el medicament. D’aquesta manera es retarda l’entrada en el mercat d’altres varietats, en principi, més barates que les de la firma comercial.

La patronal de les fabricants de genèrics, AESEG, es queixa que “la igualtat de preus” que va decretar el Govern en un decret del 2011 i que impedeix superar un preu de referència per als medicaments amb un mateix principi actiu (sigui comercial o genèric) ha menyscabat la raó de ser de la medicina genèrica que es basa, precisament, en la diferència de preu (més barats si és el cas).

AESEG assegura que la quota de mercat a Espanya d’aquests principis lliures de patent està en el 20%, enfront del 25% general d’Europa, i “un 40% pel que fa a unitats venudes, molt lluny del 60% a escala continental”. Els primers de la llista són els laboratoris espanyols Cinfa i Normon i l’israelià Teva. No obstant això, l’associació empresarial no ha contestat específicament al que espera de la investigació de Competència.

Igual línia ha pres la patronal dels grans laboratoris Farmaindústria que, de moment, no té previst fer comentaris. Esperen “que la CNMC faci l’estudi que ha anunciat”.

Preus i marges de benefici

Sí que ha aportat la seva anàlisi la directora de l’organització Salut per Dret, Vanessa López, que no dubta a qualificar el pla de la Comissió de “molt important”, ja que “està dient que cal revisar el sistema de preus i marges on radica el problema de l’accés als medicaments”. En la seva opinió, en el mercat dels fàrmacs “es dóna un monopoli on els laboratoris marquen els preus. Tenen la paella pel mànec”.

López analitza que la legislació actual permet “estendre aquest monopoli” mitjançant la prolongació de les patents. “Des de l’ampliació mitjançant petites modificacions o combinacions fins als denominats certificats complementaris de protecció”. Les patents poden durar 20 anys, però aquests certificats permeten prorrogar cinc mai “per intentar compensar tot el procés d’autorització sanitària” que resta temps a la comercialització.

Una altra disposició legal a favor d’aquest sistema és l’exclusivitat de dades que empara la Llei del Medicament. Això fa que els laboratoris no hagin de compartir les dades del procés de creació d’una molècula fins deu anys després de la seva autorització. Sense aquestes dades, no es pot crear un genèric, ja que els medicaments sense patent han de demostrar una equivalència amb l’original. “Aquesta disposició és pròpia de la Unió Europea”, recorda Vanessa López.

La Comissió Europea va explicar que “aquests retards són importants, ja que el preu dels genèrics durant el primer any després de la pèrdua d’exclusivitat va ser, de mitjana, un 25% més baix que el de la marca comercial. Al cap de dos anys, estava un 40% per sota”. Els preus de les marques també cauen després de l’entrada de genèrics.

No obstant això, en la seva anàlisi, la CE reconeix la necessitat de les patents per protegir la investigació que fan els laboratoris tot i que la directora de Salut per Dret difereix en el fet que “el blindatge desincentiva la investigació: Per què hauria de desenvolupar una altra medicina si es pot esprémer econòmicament aquesta?”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*