Un pot de mongetes cuites causa la intoxicació botulínica dels bombers afectats

El Secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha informat que els resultats de les analítiques realitzades als aliments que estaven sota sospita indiquen que és a un pot de mongetes blanques on s’ha trobat la toxina que provoca aquesta intoxicació alimentària.

Caralp Mariné
 
 
 
Els dos bombers afectats es troben a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta / ICS

Els dos bombers afectats es troben a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta / ICS

Després que Salut Pública ordenés la retirada de productes presumptament relacionats amb el brot d’intoxicació botulínica, ja se sap què ha causat la intoxicació que ha afectat als dos bombers ingressats a l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Segons ha informat aquest dilluns el Secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, els resultats de les analítiques realitzades als aliments que estaven sota sospita, mongetes cuites i bacallà esqueixat, indiquen que és a un pot de mongetes blanques on s’ha trobat la toxina que provoca aquesta intoxicació alimentària.

El pot afectat correspon al lot L146-16, envasat per l’empresa Hermanos Cuevas, i distribuït a Catalunya a través de BonPreu, Condis i Aldi. L’empresa envasadora es troba a la comunitat autònoma de La Rioja, i per això, ha informat el secretari de Salut Pública, pertany a les autoritats sanitàries d’aquesta regió investigar si s’ha produït un error durant el procés de producció i envasament i quants pots han estat afectats en total.

Salut pública ha retirat l’alerta preventiva sobre el bacallà però manté la retirada dels pots de mongetes que corresponen a 8 dels lots que estan sota sospita. El secretari ha demanat a totes aquelles persones que tinguin a casa pots de mongetes cuites de 400 grams amb el número de lot L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16, L-116-16 que els retornin a l’establiment on els van comprar. Segons la informació del Departament de Salut el lot al qual pertany el pot afectat hauria estat envasat a mitjans de maig. Ara Salut Pública espera també els resultats de les analítiques realitzades als afectats, que podrien arribar a finals d’aquesta setmana.

El Departament també ha informat de què s’ha obert un procés administratiu informatiu respecte el cas, i que un cop es coneguin tots els resultats, si aquests demostren que les causes són sancionables, estudiaran si tenen capacitat de sancionar l’empresa o si es La Rioja qui haurà de fer-ho.

Els dos afectats segueixen a la Unitat de Cures Intensives (UCI) amb estat greu però estable, segons ha informat Guix. La intoxicació va ser detectada el passat 28 de juny, després de què els dos afectats acudissin a l’hospital amb malestar. El dia abans havien compartit un dinar amb altres companys en el que havien menjat les mongetes i el bacallà. El botulisme és una intoxicació alimentària causada per la ingestió de la toxina botulínica (NTBo), un dels tòxics naturals més potents, preformada a l’aliment. El botulisme, segons Salut, és poc freqüent però molt greu, i se sol produir en aliments de tipus casolà i no en produccions industrialitzades. Segons Salut Pública des dels anys 90 fins al 2015 només s’han produït 7 brots, que han afectat un total de 20 persones, però sense causar cap mort.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*