La Sindicatura denuncia cessió il·legal d’empleats de l’Hospital de Sabadell a un centre privat

Durant el període 2012-2014 el Taulí hauria derivat especialistes d’angiologia i cirurgia vascular, neurologia pediàtrica i cirurgia pediàtrica a l’Hospital General sense que això estigues emparat legalment.

Caralp Mariné
 
 
 
Entrada de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / © SANDRA LÁZARO

Entrada de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / © SANDRA LÁZARO

La Sindicatura de Comptes ha passat revisió als comptes de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell –consorci públic-. Entre totes les irregularitats que hi ha trobat, destaca la que fa referència a la relació que mantenia l’Hospital Parc Taulí de Sabadell amb el centre privat Hospital General de Catalunya, propietat de Quironsalud.

La denúncia té a veure amb l’enviament de personal facultatiu des del Taulí a l’Hospital General per tal de donar sortida a l’activitat assistencial que el Taulí derivava al centre privat i que estava regulat per contracte, tot i que l’informe no especifica a quantes persones va afectar aquest fet.

Segons ha pogut saber la Sindicatura, durant el període 2012-2014 el Taulí derivava especialistes d’angiologia i cirurgia vascular, neurologia pediàtrica i cirurgia pediàtrica a l’Hospital General sense que això estigues emparat legalment. D’acord amb la normativa que regula el sector sanitari la Corporació pública no podia legalment firmar cap “aliança estratègica” que permetés enviar aquests especialistes al centre privat ja que en el contracte que el CatSalut (Servei Català de la Salut) mantenia amb l’Hospital General de Catalunya per atendre pacients del sistema sanitari públic no s’hi incloïen aquestes tres especialitats. Això és així ja que la llei d’ordenació de les professions sanitàries estableix que els professionals vinculats a un centre poden prestar serveis a un altre sempre que hi hagi una aliança estratègia -acord de col·laboració- entre diversos establiments,. Una aliança que en aquest cas no es podia donar perquè aquesta condició -sobre aquestes tres especialitats- no s’incloïa en el contracte entre el CatSalut i l’Hospital General.

A més l’òrgan fiscalitzador assegura també que els treballadors afectats per aquesta pràctica tampoc haurien complert amb la jornada laboral ni amb l’horari que els corresponia fer dins del consorci públic. Treballadors del comitè d’empresa del Parc Taulí de Sabadell denunciaven fa uns mesos a Catalunya Plural el transvasament de personal d’un centre a l’altre. Segons els professionals hauria estat més útil que el consorci gastés els recursos públics en obrir quiròfans i potenciar el centre públic i no en derivar activitat a l’hospital privat. Els treballadors asseguraven que quan els cirurgians operaven a l’Hospital General ho feien segons les condicions establertes en el contracte laboral firmat amb el centre públic, en hores extraordinàries i sense rebre compensació pel desplaçament.

De fet la Sindicatura afegeix a més que els contractes del personal que treballava també a l’hospital privat no preveuen aquesta prestació de serveis als centres privats, de manera que “la jornada laboral que realitzen no figura degudament documentada en els seus contractes de treballa”.

Més irregularitats

A banda d’això en l’informe se senyalen altres irregularitats com el retard en l’execució de les obres de l’Edifici Santa Fe –part del consorci- o de la tercera planta del Taulí, malgrat que l’execució de les obres a temps era un dels criteris d’adjudicació del servei.

Aquest organisme també denuncia l’adjudicació directa de la prestació de serveis assistencials als pacients d’accident de trànsit a la societat Trafisaba SL. Aquest adjudicació, feta el 2004 i prorrogada durant el període analitzat, s’hauria d’haver fet per concurs públic donat del volum de despesa que es deriva del servei.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*